AMSTERDAM - De KLM vertrekt maandag om 13.00 uur (19.00 uur lokale tijd) vanuit Thailand met een vliegtuig met gestrande toeristen naar Nederland. Het is de eerste ingelaste vlucht van de luchtvaartmaatschappij, die samenwerkt met Air France.

De Boeing 747-400 zal volgens een woordvoerster van de KLM met 428 passagiers vol zitten. Onbekend is hoeveel Nederlanders aan boord zijn "maar het zijn er behoorlijk wat''.

Het toestel vertrekt uit Phuket in het zuiden van het Aziatische land. De luchthaven van Bangkok is door politieke strubbelingen gesloten. De Boeing wordt in de nacht van maandag op dinsdag rond vier uur op Schiphol verwacht.

Het toestel is in eerste instantie bestemd voor mensen die een vlucht bij KLM of Air France hadden geboekt en zich bij de ambassade van hun land in Bangkok hebben gemeld. Een groot deel van de passagiers is met bussen van Bangkok naar Phuket gereisd.

Dinsdag zal een Air France-toestel uit Phuket vertrekken, waar ook reizigers met een KLM-ticket in principe mee kunnen. Zij zullen van Parijs doorreizen naar Amsterdam.