HONGKONG - Alle terroristen die achter de bloedige aanslagen in Mumbai zitten zijn afkomstig uit Pakistan. Dat heeft de plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken, Shakeel Ahmad, maandag tegen de BBC gezegd.

Een van de aanslagplegers, die direct na de aanslagen was gearresteerd, heeft gezegd dat alle schutters Pakistanen zijn. Hij heeft ook alle namen en andere gegevens verteld.

Dit betekent volgens Ahmad niet, dat de Pakistaanse regering achter de aanslagen zit. Hij benadrukte wel, dat Pakistan "wordt gebruikt voor anti-India activiteiten". De twee landen zijn aartsrivalen.

Donderdag zei een Indiase generaal, die betrokken was bij het uitschakelen van de terroristen, dat Pakistaanse terroristen achter de aanslagen zaten. Het is nog onduidelijk hoeveel terroristen de aanslagen hebben gepleegd.

War on terror

Pakistan heeft het Westen gedreigd zich terug te trekken uit de 'war on terror' als het conflict met India uit de hand loopt. Pakistan verplaatst in dat geval 100.000 militairen uit het grensgebied met Afghanistan naar de grens met India. Dat hebben Pakistaanse autoriteiten zondag tijdens een persconferentie gezegd.

"We zullen niet één militair aan de westgrens (met Afghanistan) achterlaten als we door India worden bedreigd", aldus een vertegenwoordiger van de Pakistaanse inlichtingendienst, berichtte the Guardian maandag.

Waarschuwing

De uitlatingen zouden een waarschuwing aan de Verenigde Staten zijn, om India onder controle te houden. De militaire inzet van Pakistan, met financiële steun van de VS, is voor de NAVO van vitaal belang in de strijd tegen extremisten van de Taliban en het terreurnetwerk al-Qaeda. Veel radicalen bevinden zich in het grensgebied van Afghanistan en Pakistan.

Ontslag

Ook de premier van de Indiase deelstaat Maharashtra, Vilasrao Deshmukh, heeft maandag zijn ontslag ingediend na de aanslagen in Mumbai. De getroffen Indiase havenstad ligt in Maharashtra.

Minister Shivaj Patil van Binnenlandse Zaken legde zondag zijn functie al neer. Het eveneens aangeboden ontslag van de nationale veiligheidsadviseur werd door premier Manmohan Singh niet geaccepteerd. Het is nog niet bekend of het ontslag van Deshmukh toegestaan wordt.

Door de aanslagen kwamen 183 mensen om het leven en raakten meer dan driehonderd mensen gewond. Een groep van tien militanten hield Mumbai meer dan zestig uur in de ban van dood en verderf.