BRUSSEL - VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft België gevraagd om militairen te sturen naar de VN-missie Monuc in het onrustige Congo.

Premier Yves Leterme heeft dat zondag gemeld. Leterme zei het verzoek te gaan bekijken. Een eventuele Belgische actie ligt gevoelig omdat Congo een ex-kolonie is van België.

De Belgische militairen zouden zeer snel ingezet moeten worden. Doel is dat ze de VN-missie versterken als overbruggingsmacht. Dat wil zeggen tot de komst van circa drieduizend zogeheten blauwhelmen over vier à zes maanden.

Gordon Brown

Leterme meldde een brief te hebben gekregen van de Britse premier Gordon Brown die zijn hulp toezegt. Minister Karel de Gucht (Buitenlandse Zaken) hoopt op medewerking van totaal drie à vier EU-landen. Hij stelde dat een eventuele Belgische missie onder Europees commando zal plaatsvinden.

België vroeg de ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 EU-landen eerder deze maand om samen militairen te sturen. Die bleken daar toen niet gezamenlijk toe bereid.

Niet bedwingen

De VN-vredesmacht Monuc is met 17.000 man de grootste vredesmacht ter wereld, maar de missie kan het geweld in het oosten van Congo niet bedwingen. De soldaten zijn veelal afkomstig uit India, Pakistan, Bangladesh, Nepal en Uruguay.

Een besluit om militairen te sturen krijgt vrijwel zeker goedkeuring van het Belgische parlement. De meeste Vlaamse politieke partijen zijn bereid om troepen te sturen naar Oost-Congo, zo bleek zondag bij een tv-programma.

Positief

Zelfs de oppositiepartijen als Lijst Dedecker, Groen en Sp.a reageren positief. Partijvoorzitster Caroline Gennez (sp.a) wil zeer goede afspraken nodig over wie aan de overbruggingsmacht zal deelnemen, wat die macht moet doen en voor hoelang: "We zijn kwetsbaar in Congo."

Jean-Marie Dedecker van de gelijknamige partij bepleitte dat de soldaten goed bewapend zijn. Ze moeten van hem meer doen dan humanitaire missies bewaken en echt durven ingrijpen.