NEW DELHI - De Indiase minister van Binnenlandse Zaken, Shivraj Patil, heeft zijn ontslag ingediend naar aanleiding van de terreuracties in Mumbai.

Dat heeft de regerende Congrespartij zondag laten weten. Televisiezenders meldden dat ook de nationale veiligheidsadviseur van India, M.K. Narayanan, opstapt.

Het is niet bekend of premier Manmohan Singh het ontslag heeft geaccepteerd. Indiase media leverden in de afgelopen dagen felle kritiek op Patil. Ze stelden dat de minister er niet in was geslaagd voor veiligheid in het Aziatische land te zorgen.

De terreurgolf in Mumbai van de afgelopen dagen kostte aan zeker 195 mensen het leven. Circa driehonderd mensen raakten gewond.

Taj Mahal gewaarschuwd

Het hotel Taj Mahal in Mumbai was gewaarschuwd voor een dreigende terreuraanslag. Het bedrijf scherpte daarom de beveiliging rond het complex aan, maar die werd kort voor de aanslagen afgezwakt.

Dat heeft de hoteleigenaar, de Indiase zakenman Ratan Tata, zondag gezegd in een interview met nieuwszender CNN.

Maatregelen

Een van de maatregelen die het hotel nam, was de installatie van metaaldetectoren bij de ingang. Toch zou dat volgens Tata de aanslagen niet hebben voorkomen. "We hadden alles aangepakt bij de hoofdingang, maar de daders kwamen via de achterkant van het gebouw binnen."

Het 105 jaar oude hotel Taj Mahal was een van de doelwitten bij de terreurgolf die Mumbai de afgelopen dagen in zijn greep hield. Terroristen verschansten zich na de aanslagen in het hotel. Indiase commandotroepen schoten zaterdagochtend na een urenlang vuurgevecht de laatste aanslagplegers dood.