BANGKOK - Duizenden aanhangers van de huidige Thaise regering en de twee jaar geleden afgezette premier Thaksin Shinawatra zijn zondag bijeengekomen in de Thaise hoofdstad Bangkok.

Jatuporn Prompan, de leider van de actievoerders, zei dat de bijeenkomst enkele dagen zal duren.

"We zijn hier om het democratisch systeem te verdedigen, om te zeggen dat we geen coup willen", aldus Jatuporn. Volgens de politie hebben ongeveer vierduizend regeringsgezinde actievoerders zich verzameld op een plein in de buurt van de regeringsgebouwen in Bangkok.

Confrontatie

Inwoners van de hoofdstad vrezen voor een confrontatie tussen de medestanders van de regering en actievoerders die het aftreden van de huidige premier Somchai Wongsawat eisen.

In de afgelopen weken waren er enkele shermutselingen tussen aanhangers en tegenstanders van Somchai. De PAD vindt dat de regering te nauwe banden heeft met de wegens belangenverstrengelig veroordeelde Thaksin.

Vliegvelden

De Thaise politie heeft de duizenden actievoerders bij de twee vliegvelden in de hoofdstad Bangkok opdracht gegeven onmiddellijk te vertrekken. Samenscholingen van meer dan vijf personen zijn verboden, aldus de politie. Een politiechef las op het oude vliegveld Don Muang een verklaring over het samenscholingsverbod voor.

Hij liet zich niet uit over de maatregelen die de politie gaat nemen als de betogers het verbod aan hun laars lappen.

Bezet

Aanhangers van de oppositiepartij Volksalliantie voor Democratie (PAD) houden het internationale vliegveld Suvarnabhumi bezet. Ook blokkeren ze de toegang tot Don Muang.

De PAD vindt dat de regering veel te nauwe banden heeft met Thaksin Shinawatra, de oud-premier die twee jaar geleden door het leger werd afgezet.

KLM

De KLM stuurt zondag een vliegtuig naar Thailand om gestrande toeristen op te halen. De Boeing 747-400 is in eerste instantie bestemd voor mensen die een vlucht bij KLM of Air France hadden geboekt.

Een woordvoerster van de KLM heeft een bericht daarover in De Telegraaf bevestigd. Zij kon nog niet zeggen waar het toestel maandag in Thailand zal landen.

De vlucht is bestemd voor mensen die zich bij de ambassade van hun land in Bangkok hebben gemeld. Op de lijsten van de ambassades staan nu tweehonderd tot 350 mensen die de vlucht bij de KLM of Air France hadden geboekt. In de Boeing is plaats voor ruim 420 passagiers.

Ambassade

Negenhonderd Nederlanders die zijn gestrand in Thailand, hebben zich gemeld bij de Nederlandse ambassade. Dat bleek zondag uit informatie van de ambassade. De diplomatieke vertegenwoordiging raadt Nederlanders die zich nog niet hebben geregistreerd, aan om dat alsnog te doen.

Het cijfer van 900 geregistreerde Nederlanders is volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken niet keihard, omdat het kan zijn dat mensen die inmiddels al zijn vertrokken, zich niet hebben afgemeld.

De woordvoerder verwacht dat het aantal gestrande reizigers dat weg kan, zal afnemen. KLM en China Airways, die evenals EVA vanaf Schiphol naar Bangkok vliegen, zetten namelijk toestellen in om mensen op te halen. Aan de andere kant melden zich ook nog steeds nieuwe toeristen bij de ambassade op het moment dat hun vakantie in Thailand is afgelopen.

Air Berlin

Vrijdagavond landde in Düsseldorf in Duitsland al een vliegtuig van Air Berlin uit Bangkok. Dat meldt één van de Nederlandse passagiers zaterdagmiddag aan NU.nl. Volgens de man waren er ongeveer tien Nederlandse passagiers aan boord. De passagiers zijn met bussen naar het U-Tapao vliegveld gebracht.

Ongeveer 100.000 reizigers zijn gestrand op de vliegvelden in Bangkok. De Spaanse regering heeft laten weten dat het zondag drie vliegtuigen naar Thailand stuurt om de ongeveer zeshonderd gestrande Spanjaarden op te halen.