ZWOLLE - De speciaal voor de waterschapsverkiezingen dit jaar opgerichte organisatie Water Natuurlijk heeft bij de verkiezingen meer zetels in de besturen van de waterschappen gewonnen dan het CDA.

Dat blijkt uit de voorlopige landelijke uitslagcijfers die zaterdag door voorzitter Sybe Schaap van de Unie van Waterschappen in Zwolle zijn gepresenteerd. Het stembureau maakt dinsdag de definitieve balans op en kijkt dan ook nog naar de verdeling van eventuele restzetels.

De christendemocraten kregen in totaal 89 van de in totaal 502 zetels in alle waterschappen in het land.

Stap

Het door Jan Terlouw gelanceerde en door hoogleraar Jaap Besemer aangevoerde Water Natuurlijk won er 101 in het hele land. De partij ziet de winst als "een grote stap voorwaarts in het streven om de belangen van natuur en recreatie een meer volwaardige rol te geven in de waterschappen."

Water Natuurlijk betreurt de lage opkomst en het relatief grote aantal ongeldige stemmen. "Een belangrijk leermoment voor de toekomst."

De PvdA belandde met 60 zetels op de derde plaats, de VVD met 59 eindigde op vier. Daarna volgen respectievelijk de Algemene Waterschapspartij, ChristenUnie, SGP, Werk aan Water en de Partij voor de Dieren op de vijfde tot negende plaats.

Gelijk

Het was dit jaar voor het eerst dat er overal in het land gelijk gestemd werd en dat groepen en partijen aan de verkiezingen meededen.

Vrijdag werd al bekend dat de opkomst gemiddeld op 24 procent lag. Bovendien bleken veel van de schriftelijk uitgebrachte stemformulieren ongeldig, omdat mensen bijvoorbeeld hun geboortejaar niet hadden ingevuld.

Teleurgesteld

Premier Jan Peter Balkenende reageerde vrijdag teleurgesteld op dat lage opkomstpercentage en zei dat de oorzaak werd geanalyseerd.

Het was de bedoeling dat mensen ook via internet konden stemmen, in de hoop dat de opkomst hoger kon zijn. Maar omdat internetstemmen niet veilig bleek is daar van af gezien.

Sybe Schaap zei vrijdag dat er nog maar twee alternatieven mogelijk zijn: de waterschapsverkiezingen combineren met de gemeenteraadsverkiezingen of indirecte verkiezingen, zoals bij de Eerste Kamer.