DEN HAAG - De pr-adviseur van Rita Verdonk en Trots op Nederland, Kay van de Linde, stapt op. Dat heeft hij zaterdag zelf bekendgemaakt. Hij heeft het besluit in overleg met Verdonk genomen.

Aanleiding is de ophef die is ontstaan over zijn uitlatingen op een gastcollege van de Universiteit van Amsterdam. In dat betoog stelde hij dat mensen in Nederland zo toe zijn aan iets anders dan het huidige politieke stelsel dat Rita Verdonk al vlak na haar vertrek bij de VVD al in een peiling op 8 zetels stond.

"Een persoon, geen partij, geen inhoud, geen echte standpunten, helemaal niets. En Nederland zegt: daar ben ik bereid om mijn stem aan te geven", zei spindocter Van de Linde.

"Het is tot nu toe gebakken lucht", zei hij verder over de beweging van Verdonk, in het college waar GeenStijl als eerste over publiceerde.

Wilders

In het college stelde hij verder te hopen de beweging later net zo "dictatoriaal" te kunnen organiseren als Geert Wilders zijn partij leidt. Maar hij zou nooit voor Wilders willen werken omdat die "abject" is.

Volgens Van de Linde zijn de uitspraken "volledig uit hun verband gerukt", maar is daardoor wel de indruk ontstaan dat hij Verdonk en Trots op Nederland is afgevallen.

Ongeloofwaardig

Verdonk verklaarde vrijdag dat de fragmenten op GeenStijl niet anders dan als ongeloofwaardig knip- en plakwerk beschouwd konden worden.

"Niemand binnen de beweging gelooft dat iemand die bij ons werkt dergelijke uitlatingen gedaan zou hebben", verklaarde ze vrijdag. Waarop GeenStijl het hele college integraal op het internet dumpte en ook andere media het overnamen.

De commotie die daardoor is ontstaan is schadelijk voor Rita Verdonk en haar beweging, stelt Van de Linde, en daarom stapt hij op. In de verklaring biedt hij zijn excuses aan aan de partijleidster en de medewerkers en vrijwilligers van de partij.

Giuliani

Van de Linde leerde het vak van spindoctor in de Verenigde Staten. Na zijn middelbare school trok hij naar de VS waar Van der Linde in het campagneteam van de New Yorkse oud-burgemeester Rudolph Giuliani werd opgenomen.

Achttien jaar hield de zoon van het voormalige TROS-gezicht Wibo van de Linde het vol in de VS. Hij keert terug naar het vaderland in 2001 en kan eigenlijk meteen aan de slag als campagneleider bij Leefbaar Nederland.

Aanvankelijk klikt het goed met lijsttrekker Pim Fortuyn, maar in de loop van de campagne ontstaan over en weer irritaties. Als Fortuyn besluit zijn eigen Lijst Pim Fortuyn te beginnen, gaat van der Linde niet mee.

Leiderschap

Van der Linde verdwijnt uit het beeld, maar duikt in 2006 weer op als hij campagneleider wordt van Rita Verdonk in haar strijd met Mark Rutte om het leiderschap van de VVD. Verdonk verliest. Van der Linde trekt het zich persoonlijk aan. Hij steekt daarna zijn energie in zijn eigen adviesbureau.

Toch komt Van der Linde weer in de spotlights, deze keer als campagneleider van Verdonks eigen politieke partij Trots op Nederland (TON). Niet iedereen is daar blij mee.

Onbenul

Harry Mens, een van de hoofdsponsors van Verdonks beweging Trots op Nederland, noemt Van der Linde 'een onbenul' die verkeerde adviezen aan Verdonk geeft.