LAGOS - Door gevechten in de stad Jos in het midden van Nigeria zijn sinds vrijdagmorgen honderden doden gevallen.

Dit berichtte zaterdag een verslaggever van het Franse persbureau AFP die meer dan 380 lijken telde die in een moskee waren verzameld.

Jos is de hoofdstad van de deelstaat Plateau State. Gewapende bendes van verschillende etnische groepen en religies, vooral leden van de Hausa- en van de Beromstam bevechten elkaar verbitterd. Aanleiding was de door de Hausa's omstreden uitslag van een plaatselijke verkiezing.

De Nigeriaanse strijdkrachten pogen tussenbeide te komen de bloedige onlusten op de grens van het islamitische noorden en overwegend christelijk zuiden te bezweren. De autoriteiten hebben zaterdag een uitgaansverbod afgekondigd.

Vluchtelingen

Volgens het Rode Kruis zijn meer dan zevenduizend mensen op de vlucht geslagen voor het geweld. Zij houden zich schuil in overheidsgebouwen en religieuze centra.

Het zou gaan om het ergste geweld in jaren in de regio. In 2001 was Jos ook het toneel van gewelddadigheden tussen religieuze partijen. Honderden mensen stierven toen.

Drie jaar later kwam in Yelwa eenzelfde aantal mensen om het leven. Het geweld leidde er toen toe dat de toenmalige president Olesegun Obasanjo de noodtoestand uitriep.