DEN HAAG - Het aantal betogers dat op het Malieveld in Den Haag tegen het rookverbod in de horeca demonstreert, is gestegen tot ongeveer vijfduizend.

Dat zeggen de organisatoren. Vele demonstranten hebben een sigaret in hun hand. Met meezingers en een rookmachine, die de demonstranten in een walm zet, wordt een 'gezellige cafésfeer' gecreëerd.

De stroom demonstranten blijft nog aanhouden. De organisator, Red de Kleine Horeca, verwachtte zeker drieduizend demonstranten. Zij zijn onder meer met tachtig bussen naar de groene vlakte bij het Haagse Centraal Station gekomen. De betogers eisen dat de politiek kleine cafés van het rookverbod uitzondert.

Ieder demonstreert op zijn eigen manier. Sommigen dragen spandoeken, anderen lopen mee in een polonaise. Een man trok zijn broek naar beneden. Terwijl hij zijn achterwerk toonde, riep hij uit: "Ik heb helemaal niets meer".

Politiek

De betogers verlangen dat de politiek voor de kleinere horecaondernemers een uitzondering op het rookverbod maakt. De demonstranten komen uit alle delen van het land.

"Wij komen uit Veldhoven", zegt een vrouw wijzend op een clubje cafévrienden. Een stukje verderop staat een caféhouder uit de buurt van Breukelen. "Er komen veel bejaarden in mijn café. Die kan ik in de winter toch niet naar buiten sturen?", zegt hij. De man noemt het rookverbod klinkklare onzin, zoals op zijn kleine spandoek te lezen staat.

Demonstranten protesteren in Den Haag tegen het rookverbod