AMSTERDAM - Strengere regels rond het schenken van alcohol in sportkantines zouden het voortbestaan van sportclubs ernstig bedreigen.

Dat zei vertrekkend voorzitter van de afdeling amateurvoetbal van de KNVB Hans Lesterhuis zaterdag bij zijn afscheid. Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) wil de regels rond het schenken van alcohol in sportkantines aanscherpen.

Zo zouden er volgens de minister vaste tijden moeten worden vastgesteld waarop alcohol mag worden geschonken. Daarnaast wil Klink dat er geen alcoholhoudende dranken worden verstrekt als kinderen aan het sporten zijn.

Klap in het gezicht

De aankondiging van deze maatregelen is volgens Lesterhuis 'een klap in het gezicht van de totale sport'. Hij vindt dat landelijk opgelegde beperkingen hun doel voorbij schieten.

De algemene vergadering van de afdeling amateurvoetbal roept minister Klink op zijn plannen af te blazen. Sportclubs zouden veel inkomsten mislopen als ouders, begeleiders en vrijwilligers geen alcoholisch drankje meer mogen drinken tijdens en na een sportwedstrijd van kinderen.

Daarnaast zegt Lesterhuis dat sportclubs zich al aan genoeg regels moeten houden. De plannen van Klink worden op 19 december door de ministerraad besproken.