BELFAST - In de Noord-Ierse hoofdstad Belfast is het voor de tweede opeenvolgende dag tot rellen gekomen. Katholieke en protestantse jongeren gingen elkaar donderdagavond op straat te lijf. Beide groepen dreven ordetroepen in het nauw. Verscheidene politieagenten en soldaten raakten gewond.

Volgens de politie werden in de wijk Ardoyne agenten door zo'n driehonderd nationalisten bestookt met 136 benzinebommen, vuurwerk, stenen en flessen.

Even verderop gooiden protestantse jongeren met zuurbommen naar militairen. Een soldaat liep verwondingen op aan het gezicht. Enkele gestolen wagens werden in brand gestoken.

De politie heeft tijdens de rellen met rubberen kogels geschoten op de groep nationalisten. Drie mensen werden gearresteerd. In totaal raakten twintig politieganten gewond tijdens de gewelddadigheden.

Meisjesschool

In de nacht van woensdag op donderdag ging het ook al mis in Ardoyne, waar de katholieke meisjesschool Holy Cross is gevestigd. De rellen braken uit nadat een katholieke en een protestantse vrouw het vlakbij de school met elkaar aan de stok hadden gekregen.

De Holy Cross-school ligt midden in een protestantse enclave van de stad. De spanning in de wijk is al maanden om te snijden. Afgelopen zomer moesten de meisjes onder zware politiebescherming naar school worden gebracht.

De school bleef donderdag gesloten om verdere onlusten te voorkomen. De bedoeling is dat het gebouw vrijdag weer open gaat.