MUMBAI - De laatste terroristen in Mumbai zijn dood. Na tweeënhalve dag wisten Indiase commandotroepen een einde te maken aan een terreurgolf die naar schatting 195 levens heeft gekost.

De laatste plaats in Mumbai waar nog gevochten werd, was het prestigieuze hotel Taj Mahal.

Het gebouw was woensdagavond bestormd door terroristen, die tientallen mensen neerschoten. Doodsbange hotelgasten ontvluchtten het gebouw of sloten zich op in hun kamers.

Commando's

Indiase commando's begonnen in de loop van donderdag een offensief, maar dit leek uit te draaien op een impasse.

De terroristen hadden zich in het hotel verschanst en een onbekend aantal mensen in gijzeling genomen. Dagenlang klonken geweerschoten en explosies vanuit het gebouw.

Gijzeling

Zaterdagochtend kwam er echter een einde aan de gijzeling. Rond zonsopkomst sloegen plotseling vlammen uit de ramen. Korte tijd later stopte het geweervuur.

Het hoofd van de commandotroepen verscheen op de stoep voor het hotel om de verzamelde pers te vertellen dat alle terroristen waren gedood en het hotel onder controle was.

Vrijdag hadden commando's al een einde gemaakt aan twee andere gijzelingen, in een joods centrum en in het hotel Trident-Oberoi. De terroristen werden gearresteerd of doodgeschoten.

Gered

Indiase commando's hebben in totaal 610 mensen gered uit de door terroristen bezette hotels en een joodse centrum in de Indiase stad Mumbai. Dat heeft het hoofd van de Indiase veiligheidsdiensten, M.L. Kumawat, zaterdag laten weten.

Kumawat zei dat de veiligheidsfunctionarissen driehonderd mensen uit Taj Mahal haalden, 250 uit het Oberoi-Trident en zestig mensen uit het joodse centrum.

Franse luchtvaartfunctionarissen lieten weten dat zaterdag in Parijs een vliegtuig is aangekomen met aan boord 77 mensen die aan de aanslagen van Mumbai zijn ontsnapt. Onder hen waren ongeveer dertig Fransen, circa twintig Italianen en een Nederlander.

Aanslagen

De reeks aanslagen in Mumbai was woensdagavond begonnen. Een groep van ongeveer 25 tot de tanden toe bewapende mannen voer met speedbootjes vanaf de Indische Oceaan naar het centrum van Mumbai.

Daar verspreidden ze zich over de stad. Op ongeveer tien toeristische trekpleisters, waaronder een historisch stationsgebouw en een restaurant-café, vonden explosies en vuurgevechten plaats. Er vielen ongeveer 195 doden en ruim 300 gewonden.

Spanningen

Door de terreuraanslagen zijn de spanningen tussen India en buurland Pakistan opgelopen. Formeel heeft een voorheen onbekende islamitische groep uit India, de Deccan Mujahideen, de verantwoordelijkheid voor de terreurdaden opgeëist.

De Indiase autoriteiten wijzen met de beschuldigende vinger echter naar het buitenland, naar aartsvijand Pakistan. De daders zouden lid zijn van de Lashkar-e-Taiba, een radicaalislamitische organisatie, die in het noordoosten van Pakistan is gevestigd.

Britten

De Indiase autoriteiten hebben geen bewijzen dat Britse burgers betrokken waren bij de terreuracties in de stad Mumbai. Dat heeft premier Vilasrao Deshmukh van de deelstaat Maharashtra zaterdag gezegd.

Indiase en Britse media hadden gemeld dat zeker twee en mogelijk zelfs zeven daders van de terreuraanslagen in Mumbai Britten van Pakistaanse afkomst waren. Een aantal van de Pakistaans-Britse terroristen zou afkomstig zijn uit de regio rond de Engelse stad Leeds. Daar woonden ook minstens drie plegers van de terreuraanslagen in Londen in juli 2005.

Waarschuwing

De Pakistaanse president Asif Ali Zardari heeft zaterdag gewaarschuwd dat India niet moet doorslaan in zijn reacties op de aanslagen in Mumbai. Hij beklemtoonde dat Pakistan strenge maatregelen neemt tegen Pakistaanse betrokkenen, indien die er zijn.

Hetzelfde zei de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, Shah Mehmood Qureshi, zaterdag op bezoek in New Delhi. Hij is volgens The Times of India zaterdagmorgen vervroegd uit de Indiase hoofdstad vertrokken. Hij zou van streek zijn over de vele beschuldigingen aan het adres van Pakistan, aldus diplomatieke bronnen van de The Times of India.

Qureshi had nog afspraken in de middag maar vertrok in de morgen. Hij was in New Delhi om over de bestrijding van het terrorisme te spreken naar aanleiding van de aanslagen in Mumbai die zeker 195 mensen het leven hebben gekost.

Bloedbad in Mumbai definitief ten einde