DEN HAAG - De in Brazilië actieve Nederlandse apendeskundige Marc van Roosmalen is op weg naar zijn woonplaats, de Braziliaanse Amazonestad Manaus. Dat heeft zijn zegsman vrijdag vanuit Brazilië gezegd.

De primatoloog Van Roosmalen werd onlangs vrij man, nadat hij in 2007 veroordeeld werd tot veertien jaar celstraf. Een Braziliaans hof verlaagde de straf tot iets minder dan twee jaar. Omdat hij zich goed gedroeg werd zijn straf nogmaals verlaagd. Ook de tijd dat hij al in voorarrest had gezeten werd van zijn straf afgetrokken.

Beschuldiging

Van Roosmalen was in afwachting van zijn hoger beroep al vrijgelaten en zat sindsdien op onderduikadressen. Hij werd beschuldigd van het illegaal houden van apen en het stelen van bouwsteigers en van genetisch materiaal uit het regenwoud. Hij weersprak alle beschuldigingen. Volgens de woordvoerder is Van Roosmalen nu zo zeker van het feit dat hij niet terughoeft naar de gevangenis, dat hij terug durft naar Manaus.

Van Roosmalen kwam al eerder in opspraak. De apenkenner werd in 2003 ontslagen bij het Braziliaanse onderzoeksinstituut voor het Amazonegebied omdat hij genetisch materiaal naar het buitenland had gezonden. Hij werkte daar sinds 1986 op uitnodiging van de overheid. Daarvoor bestudeerde Van Roosmalen twintig jaar lang apen in Suriname.

Nieuwe diersoorten

De bioloog vestigde internationaal een reputatie met de ontdekking van twintig soorten primaten in de oerwouden van de Amazone. Bij de ontdekking van twee nieuwe apensoorten in het Amazone-regenwoud, vernoemde hij een van de diersoorten, de Callicebus Bernhardi, naar prins Bernhard.