AMSTERDAM - Indiase commando's hebben vrijdag de belegering van het luxueuze Oberoi-hotel en een joods religieus centrum in Mumbai beëindigd.

Gevechten in een ander hotel, het Taj Mahal, gingen vrijdagmiddag nog door. Terroristische aanslagen in de West-Indiase miljoenenstad kostten zeker 143 mensen het leven.

Een enorme explosie sloeg een gat in een muur van het joods centrum en deed de ramen in omliggende gebouwen uit hun sponningen springen.

Geweervuur en kleinere explosies volgden. Even later kwamen commando's naar buiten met hun geweren in de lucht, ten teken dat de belegering voorbij was.

Gijzeling

Vermoedelijk werden negen mensen in het centrum gegijzeld. Later bleken vijf van hen te zijn gedood. Israëlische commando's namen deel aan de operatie.

Eerder op de dag werd al het Oberoi-hotel ontzet. Speciale troepen doodden de laatste twee terroristen in het gebouw. Tientallen mensen, onder wie veel buitenlanders, werden geëvacueerd.

Luchtvaartpersoneel

Ook twintig man luchtvaartpersoneel van onder meer Lufthansa en Air France bevond zich in het hotel. Verspreid over de vloeren van het hotel zouden in totaal 24 lichamen hebben gelegen.

In het Taj Mahal ging de strijd nog door. Tenminste één terrorist zou zich nog in de balzaal van het hotel ophouden.

Pakistan

Pakistan stuurt het hoofd van zijn inlichtingendienst naar India om mee te helpen bij het onderzoek naar de toedracht en achtergrond van de terroristische aanslagen.

De Indiase premier Manmohan Singh beschuldigde 'buitenlandse krachten' van het bloedbad in Mumbai.

Volgens voorlopige informatie 'zijn sommige elementen in Pakistan verantwoordelijk voor de aanslagen', vulde de Indiase minister van buitenlandse zaken, Pranab Mukherjee, hem aan.

"We kunnen momenteel geen bewijs vrijgeven", vervolgde hij. Wel zei hij dat Pakistan India heeft verzekerd dat het niet toestaat dat Pakistaans grondgebied gebruikt wordt voor aanvallen op India.

Goed voorbereid

Een anonieme bron bij de Indiase commando's liet weten dat de terroristen zeer goed voorbereid te werk gingen. "Het is duidelijk dat ze ergens zijn getraind ... Niet iedereen kan zo goed met wapens omgaan."

Ook Washington stuurt onderzoekers naar India om te helpen bij de zoektocht naar de daders. Een onderzoeksteam vertrok vrijdag naar Mumbai. Van welke organisatie de onderzoekers zijn is niet bekendgemaakt.