DEN HAAG - De kiezer heeft het laten afweten bij de waterschapsverkiezingen. De opkomst is uitgekomen op 24 procent. Premier Jan Peter Balkenende noemde dat percentage vrijdag teleurstellend.

Hij had nog geen verklaring voor de lage opkomst. "We moeten de zaken goed analyseren", zei de premier na afloop van de ministerraad.

Verkiezingen

De verkiezingen werden dit jaar voor het eerst in alle 27 waterschappen tegelijk gehouden om meer kiezers te trekken. Ook kon voor het eerst worden gestemd op politieke lijsten in plaats van individuele personen.

Opkomst

De opkomst bij de waterschapsverkiezingen is traditioneel laag. Het was de bedoeling dit jaar ook de mogelijkheid te geven via internet te stemmen, in de hoop de komst te vergroten.

Maar het beoogde systeem daarvoor bleek niet betrouwbaar genoeg. Daarom stak staatssecretaris Tineke Huizinga (Waterstaat) er eerder dit jaar met steun van de Tweede Kamer een stokje voor.

Zeeuws-Vlaanderen

De opkomst was het hoogst in het waterschap Zeeuws-Vlaanderen, waar 35,8 procent van de stemgerechtigden een stembiljet heeft ingevuld.

De waterschapsverkiezingen kostten dit jaar ongeveer 20 miljoen euro. De uitslag wordt zaterdag bekend gemaakt.