DEN HAAG - Minister Korthals van Justitie is niet voor het inzetten van het leger om drugssmokkel via luchthaven Schiphol te bestrijden. "Daar zijn de militairen helemaal niet voor opgeleid", zo zei hij donderdagavond.

Hij reageert hiermee op Schiphol-directeur Cerfontaine die eerder op de dag liet weten wel voor legerinzet te zijn. "De luchthaven wordt geschaad door de berichten dat drugssmokkelaars nu ongehinderd Nederland kunnen binnenkomen." Door gebrek aan cellen en gevangenispersoneel worden gesnapte bolletjesslikkers geregeld met een dagvaarding op zak weer weggestuurd.

De vakbonden voor militair personeel zijn verdeeld over de eventuele inzet van militairen bij de bestrijding van drugssmokkel via Schiphol. Politieke partijen, met name CDA en D66, vinden dat het leger ingeschakeld moet worden.

De ACOM, onderdeel van de vakbond CNV, vindt de plannen grote onzin. "Het leger is geen Haarlemmerolie dat je overal voor kunt gebruiken", zegt woordvoerder Van der Linden.

"Militairen hebben een hele andere opleiding gevolgd dan penitentiaire inrichtingwerkers. Zij zijn niet opgeleid om gevangenen te bewaken." Zijn collega van de AFMP, T. Heerts, ziet wel mogelijkheden.

Intensive care

Eerder heeft de vakbond, onderdeel van de FNV, gepleit voor de oprichting van een nationale garde die als een soort intensive-care voor veiligheid zou moeten opereren. Tussen de 5000 en 10.000 leden van de brandweer, politie, marechaussee en andere hulpverleners zouden daar deel van moeten uitmaken.

"Bij grote evenementen of rampen zou de garde ingeschakeld kunnen worden. Wat mij betreft valt de tijdelijke bewaking van verdachten op Schiphol daar ook onder", aldus Heerts van de AFMP. De politiek moet wel prioriteiten stellen, zegt hij. Wanneer legereenheden op de luchthaven worden ingezet, kan dat bijvoorbeeld gevolgen hebben voor de inzet van personeel in Bosnië.

Plan van aanpak

Er is volgens een defensiewoordvoerder tussen het het ministerie van Defensie en Justitie nog niet officieel overlegd over de eventuele inzet van het leger. Wel is op Defensie intern gesproken over de situatie op Schiphol.

Justitie is bezig met een plan van aanpak. Door de toename van het aantal bolletjesslikkers is niet voor alle aangehouden smokkelaars een cel beschikbaar. Eind november kregen de douane en het zogenoemde Schiphol-team, tot ergenis van de medewerkers, daarom van Justitie de opdracht terughoudend te zijn bij de aanhouding van drugssmokkelaars.

Hoofdofficier van Justitie in Haarlem, H. Wooldrik, waar Schiphol onder valt, noemde dit in een brief aan de top van het OM 'onaanvaardbaar'. Ook de Tweede Kamer eist dat Korthals ingrijpt.

/NIEUWSKorthals wil onderzoek naar drugssmokkel op Schiphol