DEN HAAG - De Nederlandse staat betaalt marinier Eric O. een schadevergoeding. De vergoeding moet de marinier helpen zijn goede naam te herstellen.

Het Openbaar Ministerie (OM) en de advocaat van Eric O. maakten vrijdag bekend dat ze een schikking hebben bereikt, nadat de marinier eerder een schadevergoeding van 450.000 euro had geëist.

Over de hoogte van de tegemoetkoming die nu overeen is gekomen doen beide partijen geen mededelingen.

Eric O. loste in december 2003 waarschuwingsschoten op een groep Irakezen, die mogelijk een container wilde plunderen. Het OM stelde daarop strafvervolging in omdat een van de Irakezen dodelijk zou zijn getroffen. Uiteindelijk werd Eric O. vrijgesproken.

Maar de Militaire Strafkamer van het gerechtshof in Arnhem liet bij de vrijspraak in het midden of Eric O. met zijn tweede waarschuwingsschot een Irakees heeft gedood of verwond.

De marinier streeft sindsdien naar eerherstel. Hij wil af van elke suggestie dat hij de dood van een Irakees op zijn geweten heeft.

Grote consequenties

Het OM erkende dat de strafvervolging "grote consequenties heeft gehad" voor de marinier. Justitie ziet in dat vooral de manier waarop Eric O. na het incident uit Irak werd teruggehaald zeer belastend voor hem is geweest. "Het OM wil met de schadevergoeding bijdragen aan het herstel van de goede naam van Eric O."

Advocaat Geert-Jan Knoops, die de marinier bijstaat, noemde de rehabilitatie "een mijlpaal voor Eric en zijn gezin om dit af te sluiten". De raadsman liet weten dat Eric O. nu niet meer naar het verleden hoeft te kijken, maar zijn blik op de toekomst kan richten.

Defensie

Defensie en de militaire vakbonden hebben vrijdag positief gereageerd. Defensie heeft met genoegen kennis genomen van het feit dat het boek nu eindelijk gesloten kan worden, zei een woordvoerder van het ministerie in Den Haag.

Ook voorzitter Jean Debie van de VBM/NOV, die Eric O. heeft bijgestaan, is verheugd dat er nu definitief een streep is gezet onder de zaak en dat de marinier verder kan gaan met zijn leven. Debie memoreerde dat door de zaak ook de rechtszekerheid van de militairen beter in de wet is vastgelegd.

AFMP

Voorzitter Wim van den Burg van AFMP zei te hopen dat het dossier nu definitief gesloten kan worden en dat dit in de toekomst sneller gebeurt, "want dit is niet goed voor de rechtszekerheid, het was niet goed voor het imago van Defensie en het is voor de militairen niet goed."

Ook Jan Kleian van de Acom is blij dat de zaak nu kennelijk naar tevredenheid voor beide partijen is opgelost.

Knoops

Marinier Eric O. en zijn gezin zijn dankzij het mea culpa in staat om 'het schietincident' in Irak af te sluiten. Voor de marinier was een rehabilitatieverklaring veel belangrijker dan een schadevergoeding.

Dat zei vrijdag zijn advocaat, Geert-Jan Knoops. Eric O. en zijn vrouw hebben vrijdagochtend in Den Haag een persoonlijk gesprek gehad met de topman van het Openbaar Ministerie, Harm Brouwer. Over de inhoud daarvan en de hoogte van de uiteindelijke schadevergoeding doen de partijen geen uitspraak.

Wel noemde de advocaat het na afloop uniek dat de overheid spijt betuigt voor een onterechte strafvervolging, wat volgens hem niet eerder is gebeurd bij iemand die is vrijgesproken.

Twee van Putten

Dat zou volgens Knoops vaker moeten gebeuren in zaken waarin verdachten onterecht hebben vastgezeten, omdat dat voor betrokkenen belangrijk is voor de verwerking ervan. Als voorbeeld noemde hij de 'Twee van Putten', Herman Du Bois en Wilco Viets, die ten onrechte werden veroordeeld voor de geruchtmakende Puttense moordzaak.

Knoops verdedigde het tweetal tijdens het herzieningsproces, dat uitmondde in een zuivere vrijspraak. Nadat in mei een nieuwe verdachte - op basis van een DNA-match - in de Puttense zaak werd aangehouden, lieten Du Bois en Viets weten dat zij officieel gerehabiliteerd willen worden en zich beraden op een aanvulling op de hen eerder toegekende schadevergoeding.