AMSTERDAM - Critici van de Waterschapsverkiezingen zijn erin geslaagd een stembiljet op een ander adres te laten afleveren. De SP is het gerommel zat en wil het liefst de Waterschappen opheffen.

Het probleem zit in de manier waarop de verkiezingen per post zijn georganiseerd.

Wie opbelde naar zijn Waterschap met de mededeling geen biljet te hebben ontvangen, heeft aan naam, geboortedatum en het burgerservicenummer (het vroegere sofinummer) genoeg om een nieuw kiesbriefje te vragen.

"Wat ik daarna heb gedaan is te vragen het op sturen naar een ander adres", aldus een tester tegenover NU.nl.

Geen probleem

"Als iemand zijn naam, bsn en geboortedatum geeft dan is dat voor ons voldoende identificatie. Wanneer iemand dan vraagt om het formulier naar een ander adres op te sturen dan doen wij dat met alle plezier", zegt Jacob Gunter, voorlichter voor de Waterschapsverkiezingen bij de Unie van Waterschappen.

Gunter wijst erop dat dit in zijn ogen geen hack is, omdat iemand die de gegevens van een andere persoon opgeeft aan het frauderen is.

Waterschappen opheffen

Voor de Socialistische Partij, die al langer kritisch over de Waterschappen zijn, is de maat nu vol. "Het is merkwaardig dat zonder slag of stoot stembiljetten verstuurd worden naar een ander adres.

Het maakt de verkiezingen fraudegevoeliger", zegt SP-kamerlid Arda Gerkens tegenover NU.nl. "Al zal het niet om grote aantallen gaan, met stemmen mag niet gesjoemeld worden."

Lage opkomsten

Haar partij ziet al langer met lede ogen aan hoe de verkiezingen geplaagd worden met lage opkomsten en relatief veel problemen bij de verkiezingen.

Gerkens ziet liever ook het huidige systeem van Waterschappen op de schop gaan: "Al met al blijkt dat het niet mogelijk is om op een goede wijze deze verkiezingen te organiseren. Dan blijven er voor de toekomst twee keuzes over: of je maakt er volwaardige (dus dure) verkiezingen van, of we heffen de waterschapsverkiezingen op. Dat laatste heeft onze voorkeur."

Als de verkiezingsuitslag is vastgesteld zal er een evaluatie van de verkiezingen in het parlement volgen en wil de SP harde conclusies trekken.

Proces

Dit jaar was het tot een dag voor verzending van de stembiljetten erg onzeker of de verkiezingen wel zouden doorgaan. De Stichting Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet had tegen het Waterschap Rijnland en daarmee tegen alle Waterschappen een proces aangespannen, omdat zij vrezen dat er problemen met het stemgeheim zijn.

De uitslag van de Waterschapsverkiezingen zal, na problemen met het tellen van de stemmen, zaterdag bekend worden.