VLAARDINGEN - De politie en allerlei jongerenorganisaties in de gemeenten Vlaardingen, Schiedam en Maassluis gaan heel actief het alcoholgebruik onder jongeren ontmoedigen.

Vlaardingen gaf vrijdag het startsein voor het LAM-project, wat staat voor 'lokale alcohol matiging'. De andere twee gemeenten volgen op korte termijn.

Het bijzondere aan het project is volgens een zegsman van zorgorganisatie Bouman GGZ, die het initiatief coördineert, dat op alle mogelijke niveaus wordt samengewerkt om het alcoholgebruik van jongeren te matigen.

De tieners worden onder meer op scholen, bij sportclubs, in cafés en in jongerencentra heel actief aangesproken wanneer zij te veel drinken. Ook zullen ouders indien mogelijk ervan op de hoogte worden gesteld als hun kinderen over de schreef gaan.

"Regionale overheden zitten dichter bij het vuur en zijn dus sneller in staat om relevante partijen te mobiliseren en te verenigen", stelt de woordvoerder van Bouman GGZ. "Alcoholmatiging heeft veel meer kans van slagen als de diverse partijen de handen ineenslaan."