MUMBAI - Het gevecht tussen Indiase veiligheidstroepen en de islamitische aanslagplegers in Mumbai verkeert volgens de autoriteiten in de eindfase. Tegelijkertijd worden de laatste overlevende gasten geëvacueerd uit de vijfsterenhotels die woensdagavond werden aangevallen door militanten.

In het hotel Oberoi-Trident zijn 24 doden aangetroffen. Dat zei de chef van de politie van Mumbai vrijdag. Hij zei dat "de operatie in het Oberoi voorbij is".

Commando's schoten bij de actie zeker twee terroristen dood. Een onbekend aantal daders nam de macht in het vijfsterrenhotel woensdagavond over en nam meer dan honderd mensen in gijzeling.

Elders in de stad dropte een helikopter commando's op het dak van het Joods Centrum. Israelische militairen zouden betrokken zijn bij de actie. Het is onduidelijk hoeveel mensen zich in het gebouw bevinden.

Aantal slachtoffers

Er bestaat nog veel onzekerheid over het totale aantal slachtoffers dat de terroristen hebben gemaakt tijdens de aanvallen op zeker tien doelen. Meldingen van het aantal doden lopen uiteen van 121 tot 130. Daarnaast zouden circa 280 mensen gewond zijn geraakt.

Vrijdagmorgen werden opnieuw 93 gasten van het Trident-Oberoi hotel geëvacueerd, onder wie veel buitenlanders. Er zouden nog enkele tientallen gasten vast zitten in het enorme hotelcomplex.

Hotel Taj Mahal

In het nabijgelegen Taj Mahal Palace hotel maken commando's jacht op nog zeker één terrorist, die vermoedelijk nog hotelgasten in gijzeling houdt. In een kamer stuitten de commando's op ongeveer vijftien lijken, zo werd vrijdag bekendgemaakt. Er werd vrijdagmiddag opnieuw hevig gevochten in dit hotel.

Tientallen andere gasten van het Taj Mahal Palace kwamen op tijd in veiligheid, mede dankzij de hulp van Faisul Nagel, een Zuid-Afrikaanse beveiligingsbeambte die met collega's in het Taj Mahal was toen de terroristen de aanval inzetten.

Vleesbijlen

Nagel en zijn mensen barricadeerden het restaurant van het hotel met tafels en koelkasten en stuurden alle aanwezige gasten naar de keuken. "We hebben de lichten in het restaurant uitgedaan, om een verrassingselement te creëren. En we bewapenden onszelf met keukenmessen en vleesbijlen."

Uiteindelijk slaagden Nagel en zijn collega's erin om ongeveer 120 mensen te evacueren.

Nauwkeurig voorbereid

De aanslagen in Mumbai blijken zeer nauwkeurig te zijn voorbereid. De terroristen hebben hun aanslagen volgens een Indiase minister gecoördineerd vanuit ruimten in de luxehotels. Ze zouden met een groot schip naar Mumbai zijn gevaren, waarna ze met behulp van rubberbootjes hun doelen bereikten.

De Indiase minister van Buitenlandse Zaken Pranab Mukherjee mengde zich vrijdag in de discussie over de schuldvraag. Waar premier Manmohan Singh een dag eerder nog zei dat de terroristen hun basis in het buitenland hebben, is Mukherjee concreter. Hij stelde tegen verslaggevers dat "elementen in Pakistan" verantwoordelijk zijn.

Singh en de Pakistaanse president Ali Zardari hebben later op de dag een gesprek met elkaar. De verhoudingen tussen de buurlanden waren decennia lang zeer slecht, maar waren de laatste tijd verbeterd.

Terreuraanslagen Mumbai