Voorwaardelijke celstraf voor falende vaatchirurg

ROTTERDAM - Een Belgische vaatchirurg heeft donderdag een voorwaardelijke celstraf van vier maanden en een boete van 35.000 euro gekregen.

De 61-jarige arts liet in 2005 en 2006 in de Rotterdamse polikliniek De Blaak tot twee keer toe een 180 centimeter lange staaldraad in het lichaam van een patiënt achter.

 

De officier van justitie eiste twee weken geleden voor de rechtbank in Rotterdam vier maanden voorwaardelijke celstraf en twee jaar ontzegging van de beroepsbevoegdheid.

Incidenten

Dat laatste nam de rechtbank niet over. De rechter stelde dat de arts kan terugblikken op een lange carrière, waarin zich verder geen incidenten hebben voorgedaan

Wel verweet de rechter de arts onzorgvuldig te hebben gehandeld. Hij gebruikte de verkeerde materialen en controleerde ook niet of alle spullen wel uit het lichaam waren gehaald.

 

Zwerven

Bij beide patiënten was na een laserbehandeling tegen spataderen een zogenoemde voerdraad in een ader achtergebleven, door het lichaam gaan zwerven en in het hart beland.

De slachtoffers kregen allerlei lichamelijke klachten als pijn in nek en schouders en hartritmestoornissen. Pas na maanden werd duidelijk wat de oorzaak was en konden de draden worden verwijderd.

Gefaald

Aanvankelijk ontkende de arts dat de draden in het lichaam waren achtergebleven na een operatie in zijn kliniek. "Ik kon het simpelweg niet geloven", zei de directeur en arts tijdens de rechtszaak. "Nu kan ik niet anders concluderen dan dat ik heb gefaald."

 

De polikliniek stelde de vaatchirurg op non-actief, schortte de ingrepen korte tijd op en liet een externe deskundige onderzoek verrichten.

 

Waarschuwing

Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Haag gaf de man in augustus een waarschuwing voor medische missers. De arts werkt niet meer in Nederland, in België voert hij nog wel laserbehandelingen uit.

Tip de redactie