BERLIJN - In Berlijn is donderdag de rechtszaak begonnen die de 104-jarige Nederlandse zanger en acteur Johan Heesters heeft aangespannen tegen de Duitse publicist Volker Kühn (75).

De Nederlander was volgens Duitse media zelf niet bij de zitting aanwezig; hij is in Hamburg voor een optreden.

De zaak draait om de vraag of Heesters in 1941 voor de SS-commandanten in het concentratiekamp Dachau heeft gezongen. Heesters ontkent dit al jaren en eist dat Kühn die beschuldiging, gemaakt in een boek en luisterboek, intrekt. Kühn beroept zich op een getuige die inmiddels is gestorven.

Zeker is dat Heesters in 1941 een bezoek heeft gebracht aan het concentratiekamp. Hij zegt dat hij werd 'uitgenodigd' door de kampleiding toen zijn gezelschap in het nabije München optrad. Heesters was tijdens de Nazi-periode (1933-1945) een van de meest gevierde sterren van Duitsland.

Respect

Kühn heeft Heesters in februari al aangeboden de beschuldigingen niet meer in het openbaar te maken. "Niet omdat het niet klopt, maar alleen uit respect voor een bijna 105-jarige man", verklaarde de advocaat van Kühn. Maar daar wilde de raadsman van de artiest niets van weten. Kühn "zou toch de waarheid permanent met de voeten blijven treden".

Rechter Michael Mauck liet weten op 16 december een uitspraak te doen. Maar hij gaf ook al aan de vraag of Heesters wel of niet heeft opgetreden in het concentratiekamp, dan niet te zullen beantwoorden. Want "er zijn bepaalde aanwijzingen dat het wel zo is geweest en ook dat het niet het geval is geweest", aldus Mauck.