MUMBAI - De Nederlandse Fleur Doorten (32), haar vriend, broer en zijn vriendin zijn woensdag door het oog van de naald gekropen.

Woensdagmiddag rond vijf uur lokale tijd besloten zij te gaan lunchen in het Taj Mahal Palace hotel. Een paar uur later brak daar de hel los.

"Gelukkig hadden we besloten in een ander hotel te overnachten", zei Doorten donderdag. Inmiddels zijn zij en haar vriend weer terug in hun woonplaats Pune, 120 kilometer ten oosten van Mumbai. Haar broer en zijn vriendin zijn volgens plan teruggekeerd naar Nederland.

Mooi uitzicht

"We gaan altijd met Nederlandse bezoekers naar de Gateway of India. Dat zit op een groot toeristisch plein, waar ook het hotel zit", vertelt Doorten. Aan het eind van de middag besloten ze in het hotel een late lunch te doen. "Je hebt daar zo'n mooi uitzicht en het is een prachtig gebouw."

Omdat haar broer en zijn vriendin vroeg in de ochtend zouden terugvliegen naar Nederland, hadden ze besloten met zijn drieën in een hotel dichterbij de luchthaven te overnachten.

"We waren ook vroeg naar bed gegaan. Maar werden wakker van sms'jes en telefoontjes van bezorgde vrienden en familie in Nederland", vertelt Doorten. "En dan zit je vervolgens in je hotel naar de beelden van de stad op CNN te kijken."

Zenuwachtig

Ze werden er zenuwachtig van. "We zaten ook in een luxehotel waar veel Engelsen en Amerikanen overnachtten." Ze vroegen zich af wat ze moesten doen. Blijven of juist weggaan?

"Op CNN zie je de hel en in de hotellobby heerste serene rust." Omdat ze toch naar de luchthaven moesten, besloten ze dat dan maar meteen te doen. "Dan waren we tenminste weg uit dat hotel."

Op de terugweg van de luchthaven naar haar huis moest Doorten met de taxi dwars door Mumbai. "De taxichauffeur zei: verstop je maar een beetje, je bent blank." De chauffeur stopte ook niet voor de verkeerslichten, maar reed zoveel mogelijk door.

Voorzichtiger

Doorten verbaast zich wel een beetje over de commotie. "Er worden hier elke maand aanslagen gepleegd waarbij tientallen doden vallen. Nu zijn het buitenlanders en dan is het wereldnieuws." Ook is ze bang dat het over een week weer 'business as usual is'. "Ik hoop van niet, want dan verandert er ook niks. Voorlopig worden we wel een stuk voorzichtiger."