ROERMOND - De rechtbank in Roermond heeft donderdag de hechtenis van een van de twee verdachten in de zaak van de valkuilen in de Heldense Bossen, voorlopig opgeheven. Er is volgens de rechtbank geen aanleiding meer om de 37-jarige J. van L. nog langer vast te houden.

Het verzoek om de andere verdachte, de 24-jarige F.B., voorlopig vrij te laten, wees de rechtbank af. De twee mannen worden ervan beschuldigd dit jaar drie valkuilen met op de bodem een betonblok met scherpe pinnen, te hebben gegraven in de Heldense Bossen in Noord-Limburg. Twee mensen vielen in die valkuilen en raakten gewond. Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt het tweetal voor meerdere pogingen tot doodslag en zware mishandeling.

Hennepplantage

De twee verdachten kennen elkaar, samen met een derde man, van een gezamenlijke hennepplantage in de Heldense Bossen. Toen de oogst van de plantage vorig jaar spoorloos verdween, raakte het drietal gebrouilleerd.

B. tipte in het voorjaar anoniem de politie dat Van L. de man van de valkuilen was. Die op zijn beurt wees B. en de derde man als de daders aan.

Pinnen

De politie volgde de mannen en trof onder meer bij B. de pinnen en houten latjes aan die werden gebruikt bij de valkuilen. B. beweert dat hij de betonnen blokken met pinnen heeft gemaakt in opdracht van Van L. Die zou dat nodig hebben om zijn nieuwe hennepplantage in de bossen te beschermen. Van L. ontkent echter dat hij iets met de zaak te maken heeft.

De rechtbank hield donderdag de zaak voor onbepaalde tijd aan, omdat nog niet alle rapportages beschikbaar zijn.