MINNEAPOLIS - De Raad van Bisschoppen van de Episcopaalse Kerk in de Verenigde Staten heeft dinsdag ingestemd met de benoeming van priester Gene Robinson tot bisschop. Robinson is de eerste bisschop die openlijk uitkomt voor zijn homoseksualiteit.

De stemming over zijn benoeming was maandag uitgesteld nadat op het laatste moment beschuldigingen van seksueel misbruik tegen hem waren geuit.

De Raad van Bisschoppen keurde met 62 van de 107 stemmen de benoeming goed van Robinson als bisschop van New Hampshire, waar hij al hulpbisschop was. De algemene vergadering van de Episcopaalse Kerk had zijn benoeming zondag bekrachtigd. Daaraan was een hevige discussie over zijn geaardheid voorafgegaan.

Na een onderzoek van een dag zijn de beschuldigingen tegen Robinson ongegrond verklaard. Een man uit het Amerikaanse Manchester had de bisschop van Vermont zondagavond een e-mail gestuurd waarin hij beweerde dat Robinson hem jaren geleden onzedelijk heeft betast en dat de priester iets te maken had met porno op internet. Hij vroeg de kerk de beschuldigingen te onderzoeken.

De 56-jarige Robinson is een gescheiden vader van twee kinderen. Hij woont al dertien jaar samen met een man. Volgens zijn conservatieve tegenstanders is Robinsons homoseksuele relatie een schending van het woord van de bijbel. Behoudende anglicanen hebben gedreigd zich af te scheiden als Robinson zou worden benoemd.