ROTTERDAM/AMSTERDAM - Met manifestaties in Nederland, Rusland en Dagestan vraagt Artsen zonder Grenzen (AzG) op dinsdag 12 augustus opnieuw aandacht voor de ontvoering van zijn medewerker Arjan Erkel. Het is die dag precies een jaar geleden dat de hulpverlener uit Rotterdam in de Dagestaanse hoofdstad Machatsjkala door drie gewapende mannen werd overmeesterd en ontvoerd.

In Nederland gaat Diederik Erkel met vrienden, bekenden en collega's van zijn verdwenen broer op pad met een bus. De tocht begint in de woonplaats van Arjan Erkel waar de loco-burgemeester een vergeet-me-nietje krijgt.

Op het Binnenhof neemt een vertegenwoordiger van de Nederlandse regering een plakkaat in ontvangst. Als laatste mag de Russische ambassade in Den Haag een vaas uit de kast halen voor de bloemen.

De zus en vader van Arjan Erkel gaan na het weekeinde op weg naar Moskou om op 12 augustus een manifestatie bij te wonen. Op het Loebjanka-plein nabij het Kremlin komen in ieder geval zestig mensen van de lokale staf van Artsen zonder Grenzen plus vrienden en bekenden van Arjan Erkel bijeen. De internationaal voorzitter van Artsen zonder Grenzen, Morten Rostrup, is eveneens in Moskou aanwezig.

Een woordvoerder verwacht ook collega's van andere humanitaire organisaties om onder meer te luisteren naar speeches. In Dagestan zijn in aanloop naar 12 augustus brieven van familie en vrienden van Arjan Erkel in de plaatselijke kranten gepubliceerd.

Artsen zonder Grenzen hoopt volgens een Nederlandse woordvoerder dat de verdwenen Rotterdammer een van de dagbladen onder ogen krijgt. De nationale staf van AzG houdt dinsdag een tocht door Machatsjkala. Op 12 mei sloten ongeveer vijfhonderd sympathisanten zich aan bij een vergelijkbare actie voor de Nederlandse hulpverlener.