MUMBAI - Mumbai is sinds woensdagavond het toneel van geweld. Indiase commando's jagen in de nacht van donderdag op vrijdag (lokale tijd) op de laatste terroristen, die op zeker zeven plaatsen in de havenstad Mumbai aanslagen hebben gepleegd.

Dit gaat gepaard met explosies en vuurgevechten.


Afbeelding: ANP

Meer dan 125 mensen zijn omgekomen en zeker 327 mensen zijn gewond geraakt. De aanslagplegers hadden het vooral gemunt op westerlingen. Onder de doden zijn zeker een Duitser, een Japanner, een Australiër en een Brit. Vermoedelijk zijn er geen Nederlandse slachtoffers gevallen.

Mogelijk stijgt het dodental nog. Nog enkele tientallen mensen worden gegijzeld op twee locaties in de stad, onder meer in het vijfsterrenhotel Oberoi-Tribent. In het enorme complex hebben zich nog ongeveer tweehonderd gasten en personeel verschanst.

Onder hen Franse crewleden van onder meer Air France en een Zuid-Afrikaanse vliegmaatschappij. Enkele tientallen zijn inmiddels gered door commandotroepen. Ook in een ander complex, waar onder meer een joods centrum gevestigd is, worden nog mensen gegijzeld.

Haven

Vijf terroristen zijn gedood en negen schutters zijn gearresteerd. Onder hen is ten minste een Pakistaan. De aanslagen zijn grondig voorbereid. Volgens de Indiase generaal R.K. Hooda, die de militaire operatie leidt om de extremisten uit te schakelen, kwamen de terroristen vanuit Pakistan met een vissersboot aan in de haven.

Met rubberbootjes gingen ze vervolgens verder richting zorgvuldig uitgekozen doelwitten in de stad, waar veel toeristen komen. Ook werden belangrijke Indiase politiefunctionarissen gericht neergeschoten, ondanks dat ze door beschermende kleding en helmen niet herkenbaar waren.

De daders gebruikten zeer geavanceerde wapens. India beschuldigt Pakistan er al lang van onderdak te bieden aan terroristen.

Deccan Mujahideen

De tot dusverre onbekende groep Deccan Mujahideen heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen en heeft nieuwe aanslagen aangekondigd. "We waarschuwen de Indiase regering te stoppen met het onrecht dat het moslims aandoet en India moet de deelstaten die het van moslims heeft gestolen teruggeven", aldus een e-mail aan diverse tv-stations.

De naam van de groep duidt op een organisatie van Indiërs. Deccan is de naam van een plateau dat het grootste deel van Zuid-India omvat.

Verschillende moslimgroepen vechten voor afscheiding van het islamitische Kashmir. Een terrorist heeft een Indiaas tv-station gebeld en bood overleg met de regering aan over vrijlating van de gijzelaars. Ook hij klaagde over misstanden in Kashmir.

Diverse vliegtuigmaatschappijen hebben aangekondigd dat vluchten van en naar Mumbai vrijdag worden hervat. De miljoenenstad is nog steeds een chaos, maar uit angst voor meer geweld mijden veel mensen de straat.

Regering gewaarschuwd

De regering in India zou al maanden geleden gewaarschuwd zijn voor de aanslagen. Dat zegt een hoge politiefunctionaris donderdag. De waarschuwing zou in een rapport van de inlichtingendienst hebben gestaan, melden diverse media.

In het rapport zou vermeld zijn dat de terroristen Mumbai aan zouden vallen over zee.