BANGKOK - De premier van Thailand heeft donderdag de noodtoestand afgekondigd voor de belangrijkste vliegvelden van Bangkok, Suvarnabhumi en Don Mueang. De demonstranten van de Volksalliantie voor Democratie (PAD) hebben laten weten dat zij niet van plan zijn de vliegvelden te verlaten.

De bezetting en sluiting van de twee grootste vliegvelden van de hoofdstad houden Thailand sinds begin deze week in haar greep. De betogers eisen het vertrek van premier Somchai Wongsawat en diens regering.

Volgens de laatste berichten wordt het luchtverkeer op de luchthaven Suvarnabhumi zeker niet voor zaterdagmorgen hervat. De oude luchthaven Don Mueang, die vooral binnenlandse vluchten afhandelt, blijft in ieder geval tot vrijdag gesloten.

Marinevliegbasis

De autoriteiten hebben inmiddels de marinevliegbasis U-Tapao ingeschakeld als uitvalsbasis voor binnen- en buitenlandse vluchten.

Het is onduidelijk of het Thaise leger de betogers van de vliegvelden gaat verwijderen. Eerder gonsde het van de geruchten dat het leger een coup zou willen plegen. Een woordvoerder van het leger ontkende dat echter stellig. Militairen worden door het leger verzocht om in hun barakken te blijven en alleen " hun dagelijkse werkzaamheden te verrichten".