DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft donderdag vol afschuw gereageerd op de aanslagen in het Indiase Mumbai. Hij sprak de hoop uit dat de Indiase autoriteiten de daders zo snel mogelijk zullen oppakken en veroordelen.

"Het geeft aan dat we alert moeten blijven ten aanzien van terrorisme en de strijd zullen moeten voortzetten", zei de minister.

Inmiddels is volgens de minister met 80 procent van de Nederlanders ter plaatse contact geweest en zijn alle ziekenhuizen afgebeld.

Wel zijn noodpaspoorten verstrekt en is een Nederlander opgevangen die nog kon ontsnappen uit een hotelkamer die in brand stond.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben de aanslagen sterk veroordeeld. President George Bush gaf aan India hulp te bieden.

Zijn opvolger Barack Obama sprak zijn afkeuring uit over de aanslagen waarbij meer dan honderd doden zijn gevallen. In een officiële verklaring zegt Obama: "De VS moet India en andere landen blijven steunen bij hun pogingen om terreurnetwerken te vernietigen."

EU

Namens de EU betuigde Frankrijk medeleven aan nabestaanden van de slachtoffers.