MUMBAI - Door een reeks aanslagen in de West-Indiase stad Mumbai zijn woensdagavond meer dan honderd doden gevallen. Honderden mensen raakten gewond.

De aanslagen zijn opgeëist door een islamitische beweging die zichzelf Deccan Mujahedeen noemt. De voorheen onbekende groep heeft een e-mail gestuurd naar diverse media in India.

Schutters openden het vuur op verschillende plaatsen in de stad. Het gaat vooral om plekken waar veel toeristen komen, zoals vijfsterrenhotels, een bij toeristen populair café-restaurant, het centraal station, een vliegveld en een bioscoop.

Terreur

De politie heeft bevestigd dat het om een terreuraanslag gaat. De schutters gebruikten automatische machinegeweren en handgranaten.

Op het station en in twee luxueuze hotels zijn explosies gehoord. De lobby's van beide hotels zouden in brand staan. Het leger is het vijfsterren Oberoi hotel binnengevallen, waar zich nog terroristen en gasten zouden bevinden.

Taj Mahal

Het tweede hotel betreft het Taj Mahal. Daar bevinden zich nog schutters, die een aantal mensen hebben gegijzeld. In totaal gaat het om honderd mensen op drie verschillende plekken, meldt de BBC. De gijzelnemers zouden het vooral op Amerikanen en Britten hebben gemunt.

Het dak van het vijfsterrenhotel staat inmiddels in lichterlaaie.

Onder de doden is onder meer de commandant van het antiterrorismeteam van Mumbai.