AMSTERDAM - De bemiddelingspoging tussen beleggingsmaatschappij Manderen van de Turkse beweging Milli Görüs en woningcorporatie Stadgenoot in Amsterdam in het conflict over de Westermoskee is mislukt.

De partijen hadden tot woensdag de tijd met een bemiddelaar van de rechtbank in Amsterdam tot elkaar te komen. Zonder resultaat, liet een woordvoerder van Stadgenoot weten.

Over de reden doen de betrokkenen geen mededelingen. De strijdende partijen gingen op verzoek van de rechtbank met elkaar om tafel. Tijdens een zitting op 27 oktober eiste Stadgenoot dat Manderen eerder afgesproken betalingen zou voldoen.

Uitkopen

De beleggingsmaatschappij wilde juist de woningcorporatie uitkopen en het hele project alleen uitvoeren. De rechter wilde toen nog geen uitspraak doen, omdat dit volgens hem geen einde maakt aan de problemen.

Het vonnis volgt nu alsnog op 17 december. Dat was afgesproken als de kemphanen er niet binnen twee weken zouden uitkomen. Die termijn verliep woensdag.

Parkeergarage

Stadgenoot en Manderen hadden het plan begin 2006 samen een moskee met bijbehorende woningen, bedrijfsruimten en een parkeergarage te bouwen. Doordat de twee ruzie kregen, kwam het prestigieuze project stil te liggen.

Inmiddels is de corporatie aan de slag gegaan met de omliggende gebouwen. De bouw van het gebedshuis is nog altijd niet begonnen.