ZUTPHEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag voor de rechtbank in Zutphen ruim 26,5 jaar celstraf geëist tegen Jovica T.

De 58-jarige illegaal in Nederland verblijvende man zou op 23 juli vorig jaar een rechercheur in een winkelcentrum in Apeldoorn van dichtbij hebben neergeschoten. Het slachtoffer overleefde de aanslag ternauwernood.

T. reageerde nauwelijks op de eis: "Het is niet de waarheid''. Eerder liet hij al weten: "Ik ben hier niet. Alles is gebaseerd op een vooroordeel. Niets gaat hier volgens mijn wens''.

Advocaat

Dinsdag ontsloeg hij z'n derde advocaat, Jan Peter van Schaik. Volgens de raadsman omdat er een onherstelbare vertrouwensbreuk tussen de twee was. Volgens de Serviër omdat hij nooit contact had met de raadsman.

De rechtbank besloot woensdag na overleg de zaak toch door te laten gaan en de man zijn eigen verdediging te laten voeren. Ook hier wenste hij niet op in te gaan.

Wel liet hij weten gemarteld te worden in de gevangenis. Hij zit al maanden in isolatie.

Politieagent

De vuurwapengevaarlijke T. liep op 23 juli toevallig een politieagent tegen het lijf. Die herinnerde hem van een aanhouding in 2005 (in verband met illegaal verblijf in Nederland).

Het latere slachtoffer sprak de man aan en liet weten van de politie te zijn. Daarop rommelde T. wat in z'n fietstas, pakte een pistool, schoot twee keer op de rechercheur en vluchtte.

Mediamarkt

Vijf dagen later werd hij gezien bij de Mediamarkt in Zwolle waar T. een hoofdtelefoon zou hebben gestolen. Nadat een beveiligingsbeambte hem daarop aansprak, toonde hij opnieuw een wapen.

Kort daarna werd de Serviër herkend van een foto, die was getoond in het programma Opsporing Verzocht, en aangehouden in Biddinghuizen.

Arrogant

Onderzoek in het Pieter Baan Centrum dit jaar leverde weinig op. De man wilde niet meewerken. Wel omschreven psychologen hem als "een arrogante, pedante man die geen rekening houdt met anderen''.

Officier van justitie A. van Holland noemde T. zelfs "een asociale, verwaande en gevaarlijke crimineel die nooit mag terugkeren in de maatschappij. Hij is een ongeleid projectiel''.

Alles opgeteld komt het OM op 37 jaar celstraf. De wet schrijft voor dat er dan een derde deel afmoet. Blijft over 26,6 jaar (26 jaar en ruim zeven maanden).