MAINZ/BORSSELE - De Duitse regering maakt zich zorgen over een 'verhitte' kerncentrale net over de grens in Frankrijk. De centrale bij de Rijn is de afgelopen 3,5 dagen met water besproeid omdat de temperatuur in de reactor te hoog was opgelopen.

Volgens de Duitse zender ARD dinsdag is het Duitse ministerie van Milieu "geïrriteerd" over de berichten uit Frankrijk. Berlijn overweegt het incident in Parijs aan te kaarten.

De temperatuur in de reactor van Fessenheim (Elzas) steeg van de gebruikelijke 40 graden naar 48,2 graden. Volgens een woordvoerder van de centrale moet uit de meetgegevens van de afgelopen dagen blijken of de koelpoging is geslaagd.

Borssele en Petten

De kerncentrale in Borssele en de reactor in Petten zeggen geen hinder te ondervinden van de hoge temperaturen. Wel is in Borssele het vermogen van de centrale teruggeschroefd om te voorkomen dat de temperatuur van het water dat op de Westerschelde wordt geloosd, te hoog wordt.

In tegenstelling tot de sterk verouderde centrale in Fessenheim beschikt Borssele over een speciale isolatielaag. De veel kleinere reactor in Petten werkt met lagere temperaturen dan Borssele.