ROTTERDAM - De Dordtenaar die eind augustus een valse melding van een vliegtuigkaping deed, moet weer op vrije voeten komen.

"Mijn cliënt had geen enkel terroristisch motief en er is nooit sprake geweest van een gevaarlijke situatie", zei zijn advocaat W. van Veen woensdag.

De valse melding kwam bij de alarmcentrale 112 binnen terwijl een toestel van Transavia op Rotterdam Airport op het punt stond te vertrekken naar Turkije.

De marechaussee hield de kist daarop uren aan de grond, met aan boord nog alle passagiers en bemanningsleden. Zij mochten 's avonds het vliegtuig verlaten en vertrokken rond middernacht alsnog naar Bodrum.

Pro-formazitting

De Dordtenaar zit sinds het incident vast. De rechtbank in Rotterdam behandelt zijn zaak maandag in een zogeheten pro-formazitting. "Ik zal de rechtbank verzoeken de voorlopige hechtenis te schorsen of op te heffen", aldus de raadsvrouw.

De man heeft inmiddels bekend. Hij wilde met de melding voorkomen dat zijn minnares op vakantie zou gaan met haar vaste vriend, zo werd enkele dagen later duidelijk. Doorzoekingen in het vliegtuig leverden geen wapens of explosieven op.