LEEUWARDEN - De rechtbank in Leeuwarden heeft dinsdag de -jarige Hendrik N. uit Burgum veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging. N. heeft in september de 37-jarige Rinze van der Heide uit Drachten vermoord. Het slachtoffer werd met messteken om het leven gebracht.

Tegen hem was twee weken geleden acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. De 47-jarige Joke F. werd tot twee jaar cel wegens medeplichtigheid veroordeeld. De hoofdverdachte is alcoholverslaafd en heeft een strafblad wegens mishandeling van zijn vriendin en vader.

Ook was hij eerder betrokken bij een verkeersongeval toen hij onder invloed van drank achter het stuur zat. Zijn medepassagier kwam hierbij om het leven.

34 flesjes bier

N. had 34 flesjes bier op toen hij het 37-jarige slachtoffer neerstak. Volgens officier van justitie Veurink was Joke F., ex-vriendin van zowel de hoofdverdachte als het slachtoffer, de kwade genius achter de moord. Zij zou N. hebben aangezet tot de steekpartij.

Op 7 september vorig jaar belde het slachtoffer zijn voormalige vriendin op en bedreigde haar. F. werd al langere tijd door hem gestalkt en hij mishandelde haar. Daar werd hij ook voor veroordeeld. Na het bewuste telefoontje ging de vrouw samen met N. en een derde verdachte, Jelle S., naar het huis van het slachtoffer. N. nam een keukenmes mee.

Volgens N. en F. vloog het slachtoffer de vrouw aan toen zij hem vroeg op te houden met haar lastig te vallen. Daarop stak N. het slachtoffer neer en vertrokken de drie naar de flat van F. Zij begrepen pas dat de man dood was nadat zij dat uit de media vernomen hadden. Jelle S. is door de rechtbank vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.