DE BILT - De hitte houdt ook volgende week aan. Volgens een weersmodel van het KNMI moet zeker tot volgende week vrijdag rekening worden gehouden met droog weer en temperaturen van 30 graden en meer. "Een uitzonderlijke sitiuatie", aldus Monique Somers van het KNMI dinsdag.

Dinsdag was de eerste tropische dag met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 30,1 graden celsius. De afgelopen vijf dagen was de gemiddelde temperatuur hoger dan 25 graden. "Als we hierna nog twee tropische dagen hebben, is er donderdag officieel sprake van een hittegolf", zegt Somers. Een hittegolf is een serie van minstens vijf zomerse dagen, waarvan er zeker drie tropisch zijn.

Sinds 1901 telde het KNMI totaal 33 hittegolven. De uitzonderlijke zomer van 1947 telde vier afzonderlijke hittegolven die bijelkaar 38 dagen duurden. De langste hittegolf beleefde Nederland in 1975 toen op 29 juli een aaneengesloten reeks van 18 dagen zomerse dagen begon, waarvan zes tropisch. In de zomer van kwam een hitteperiode voor van zeventien dagen, waarvan tien tropisch.