BANGKOK - De Thaise regering is niet van plan af te treden. Ze verwerpt het plan van militairen om het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen te houden.

Dit zei een regeringswoordvoerder woensdag in een reactie op uitlatingen van legerleider generaal Anupong Paojinda, die dat juist de manier vond om uit de diepe politieke crisis te geraken. Hij vroeg de regering woensdag op te stappen.

Woordvoerder Nattawut beklemtoonde echter dat de regering democratisch is gekozen en er geen aanleiding is om op te stappen.

Tussenlanding

Premier Somchai Wongsawat is vanuit het buitenland onderweg naar Thailand en zou naar Chiang Mai in het noorden van het land gaan. Hij heeft volgens de Thaise radio woensdagmiddag een tussenlanding gemaakt op de oude luchthaven van Bangkok, Don Muang.

De militairen zijn machtig in Thailand en pleegden zeker achttien coups sinds 1932, de laatste twee jaar geleden.

Paojinda

Legerleider generaal Paojinda eiste voorts dat de oppositiebeweging Volksalliantie voor Democratie (PAD) ophoudt te betogen en de luchthaven van Bangkok onmiddellijk ontruimt.

De PAD moet onmiddellijk alle plaatsen die ze bezet, ontruimen, aldus de generaal. Hij ontkende met klem dat de strijdkrachten een staatsgreep plegen zoals vrijwel gebruikelijk bij politieke crises in Thailand.

"Dit is geen coup," beklemtoonde Anupong. "De regering heeft het volledige gezag." Maar het was zijns inziens wel zo dat de punten die hij opperde "de manier zijn om het probleem op te lossen dat het land in zo'n diepe crisis heeft gestort".

Problemen

Anupong bezwoer dat de Thaise strijdkrachten geen coup plegen. "Een staatsgreep lost de Thaise politieke problemen niet op," aldus de generaal.

Het toenmalige Siam en huidige Thailand werd in 1932 een constitutionele monarchie en parlementaire democratie. Er zijn zeker achttien staatsgrepen gepleegd door de militairen, de laatste tegen premier Thaksin Shinawatra in 2006.

Vermoord

Aanhangers van de Thaise regering hebben woensdag in de noordelijke stad Chiang Mai een man vermoord, wiens zoon een radiostation bestierde dat ageerde tegen de regering. De 50-jarige man werd uit zijn auto getrokken en doodgeschoten.

Dat meldde een woordvoerder van de politie in het Aziatische land woensdag. Het slachtoffer zou volgens de politie net als zijn zoon actie hebben gevoerd tegen de regering.