DEN HAAG - Op wens van de Tweede Kamer gaat Onderwijsminister Ronald Plasterk ook boerka's en nikabs op hogescholen en universiteiten verbieden. Dat heeft hij woensdag toegezegd.

Boerkas bedekken het hele lichaam. De nikab is een sluier die het gezicht bedekt.

Plasterk vindt eigenlijk dat de twee kledingstukken voor streng islamitische vrouwen alleen op basisscholen en het voorgezet onderwijs moeten worden verboden omdat jongeren daar verplicht zijn onderwijs te volgen.

Ook bedekken in het hoger onderwijs slechts één of twee vrouwen hun gezicht, stelt hij. Op basisscholen en middelbare scholen gaat het inclusief de ouders om enkele honderden gevallen, denkt de minister.

Raad van State

Gezien het lage aantal is Plasterk benieuwd of adviescollege de Raad van State wel enthousiast zal zijn over een boerkaverbod in het hoger onderwijs. Het is voor hem wel duidelijk dat de sluiers niet kunnen. "De boerka en nikab zijn ondingen, vrouwonvriendelijk en zitten integratie in de weg", aldus de bewindsman.

Voor bijna de hele Tweede Kamer is het geringe aantal dragers geen reden om met het boerkaverbod een uitzondering te maken voor het hoger onderwijs. PvdA-Kamerlid Margot Kraneveldt: "Boerka's passen niet in een open en geëmancipeerde samenleving. In de klas en op het schoolplein moet open communicatie gewaarborgd zijn."

Algeheel verbod

Partijen als de VVD en PVV waren al langer voor een algeheel verbod op gelaatsbedekkende kleding. Het verbod gaat voor iedereen gelden, ook voor ouders, personeel en leveranciers die scholen bezoeken en ook op en rond scholen die geen geld van de overheid krijgen.

Naast de scholen gaat het kabinet alle rijksambtenaren verbieden gezichtsbedekkende kleding op de werkvloer te dragen. Het verwacht dat gemeenten en provincies dat voorbeeld volgen en wil dat ook vervoersbedrijven het dragen van boerka's in bussen, treinen en trams verbieden.