HAARLEM - De Nederlandse overheid moet mullah Krekar 4970 euro schadevergoeding betalen, omdat hij enkele maanden onterecht in de extra beveiligde gevangenis in Vught heeft vastgezeten. Dat heeft de rechtbank in Haarlem dinsdag beslist.

Verder krijgt Krekar ook een bedrag van 540 euro voor gemaakte juridische kosten. De advocaat van Krekar, V. Koppe, had bij de rechtbank in Haarlem om een schadevergoeding van 100.000 euro gevraagd. De raadsman eiste zo'n hoog bedrag, omdat hij vindt dat de Nederlandse staat zijn cliënt schandalig heeft behandeld. In Vught heerst het strengste gevangenisregime dat er in Nederland is.

Krekar is leider van de Koerdische beweging Ansar al-Islam. Volgens de Verenigde Staten is die beweging een terroristische organisatie die banden heeft met al-Qaeda en Osama bin Laden. In de oorlog met Irak hebben de Amerikanen het gebied van de beweging zwaar gebombardeerd.

Nederland raakte betrokken bij de zaak-Krekar toen het de Koerd op 12 september vorig jaar op Schiphol op verdenking van betrokkenheid bij drugshandel arresteerde, tijdens een tussenstop. Krekar was onderweg van Iran naar Noorwegen, waar hij sinds 1991 als vluchteling woont.

Krekar zat hier vast tot 13 januari. Toen zette de Nederlandse regering hem onverwacht uit naar Noorwegen. De aanklacht van drugshandel bleek voor de Nederlandse autoriteiten niet hard te maken. De Nederlandse regering hoopte toen dat Noorwegen hem mogelijk wel zou kunnen vervolgen voor strafbare zaken. Zijn Nederlandse advocaten probeerden op het laatste moment nog politiek asiel voor hem aan te vragen, maar dat lukte niet. De rechtbank in Amsterdam oordeelde later dat de Nederlandse staat een reeks van fouten heeft gemaakt bij deze omstreden uitzetting.