AMSTERDAM - Inwoners van Amsterdam krijgen de komende jaren nog meer weg- en andere werkzaamheden voor hun kiezen dan nu al het geval is. Zo moet de gemeente tot 2014 alle tunnels in de stad renoveren. Daarom gaat tot dan elke zomer een grote tunnel dicht, maakte Amsterdam woensdag bekend.

De IJtunnel was afgelopen jaar al wekenlang gesloten en ook de komende drie jaar zal dat 's zomers het geval zijn. Het onderhoud van de Piet Heintunnel staat gepland in 2012 en 2013. De renovatie van de Zeeburgertunnel is waarschijnlijk in 2013.

Verder vinden elk jaar nog honderden andere werkzaamheden aan de wegen plaats. Zo gaan belangrijke verkeerspunten als het Meester Visserplein, de Prins Hendrikkade en de Wibautstraat op de schop.

Tweede Coentunnel

Ook het geduld van automobilisten die gebruik maken van de snelwegen wordt op de proef gesteld. De bouw van de Tweede Coentunnel (A10-West) moet volgend jaar beginnen. Ook gaat er groot onderhoud plaatsvinden aan de A10-Oost, de A1 en de A2.

In Amsterdam vinden nu al de nodige werkzaamheden plaats aan onder meer de nieuwe metroverbinding Noord-Zuidlijn, op het Stationseiland en in het Zuidas-gebied. Volgens de gemeente is het zelfs zo dat er binnen sommige gebieden zoveel projecten plaatsvinden, dat er nauwelijks nog ruimte is voor nieuw werk.

Geld

Om voldoende draagvlak voor de werkzaamheden te creëren wil stadsregisseur Cas van Eerden, die de werkzaamheden coördineert, dat de gemeente genoeg geld uittrekt om Amsterdammers erover te informeren.

Volgens wethouder Tjeerd Herrema (infrastructuur) "komt de komende jaren veel op de stad af''. "We moeten goed duidelijk maken wat de mensen staat te wachten.''

Nodig

Directeur Kees Verhoeven van MKB Amsterdam heeft er vertrouwen in dat alle werkzaamheden echt nodig zijn, maar vindt het wel erg veel. "Het doet afbreuk aan de gastvrijheid en het functioneren van de stad'', zei hij in een reactie.

"We moeten ons misschien afvragen of de kwaliteitseisen niet te hoog zijn. De uitvoering gaat goed, maar de politiek moet nu de discussie aangaan over de enorme hoeveelheid.''