BANGKOK - Door de internationale luchthaven van de Thaise hoofdstad Bangkok in te nemen, hebben de demonstranten in het land de regering een zware slag toegebracht.

Minstens drieduizend toeristen, een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor Thailand, kunnen de hoofdstad niet meer in of uit. Onder de gestrande mensen zijn veel westerse toeristen. De toeristen worden woensdag geëvacueerd.

De autoriteiten hebben bussen ingezet om de mensen uit de aankomsthal naar de stad te rijden. De betogers hebben toegezegd de evacuatie niet te hinderen. De reizigers worden ondergebracht in hotels volgens de autoriteiten.

De bezetting van het vliegveld begon dinsdag, toen de betogers voor de ogen van duizenden verbouwereerde passagiers door politiecordons braken en de vertrekterminals bestormden. Op en rond het luchthaventerrein raakten voor- en tegenstanders van de Thaise regering slaags met elkaar.

Gewond

Woensdagochtend raakten zelfs ongeveer vijf mensen gewond door de ontploffing van een onbekend aantal bommen op het vliegveld. Wat er precies gebeurd is, is niet duidelijk. Voor de beheerder van de luchthaven was het echter voldoende aanleiding om alle vluchten van en naar Suvarnabhumi voor onbepaalde tijd te schrappen.

De betogers maken deel uit van de Volksalliantie voor Democratie (PAD). Deze beweging voert al maanden actie tegen de leidende politici in het land, die stromannen van de in 2006 afgezette en gevluchte oud-premier Thaksin Shinawatra zou zijn. Thaksin wordt onder meer beschuldigd van corruptie. Ook geeft hij volgens de PAD het "onopgeleide" volk te veel macht.

Oppositie

PAD heeft een uitnodiging van de regering om in gesprek te gaan, afgewezen. "Jullie moeten eerst opstappen, voordat we met jullie om de tafel gaan zitten en praten", zei PAD-leider Sondhi Limthongul voor een gehoor van enthousiaste aanhangers op de luchthaven Suvarnabhumi.

KLM

De KLM-vlucht van dinsdagavond heeft de Thaise hoofdstad niet bereikt. Het toestel moest wegens de onrust uitwijken naar Kuala Lumpur in Maleisië. De 256 passagiers aan boord zijn daar in hotels ondergebracht. Dat heeft een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij woensdag gezegd.

De zegsvrouw zei dat de Thaise autoriteiten de luchthaven van Bangkok in ieder geval tot 12.00 uur Nederlandse tijd hebben gesloten. Onduidelijk is nog of de vlucht van woensdagavond naar Bangkok doorgaat.

Dinsdagavond kon nog wel een KLM-toestel vertrekken uit Bangkok. Dat vliegtuig is woensdagmorgen geland op Schiphol. KLM voert dagelijks in beide richtingen één vlucht uit. Schiphol heeft woensdag twee vluchten naar Bangkok geschrapt.

De Taiwanese maatschappijen China Airlines en EVA Air zouden de vluchten die geschrapt zijn, uitvoeren. De vluchten van China Airlines en EVA Air uit de Thaise hoofdstad naar Amsterdam zijn geannuleerd.

Nederlanders

Veertig tot vijftig Nederlanders zijn opgevangen door de Nederlandse ambassade. Ze werden dinsdagavond door hun luchtvaartmaatschappij met bussen naar de ambassade gebracht. Dat heeft de woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Thailand gezegd.

De gestrande Nederlanders zijn ondergebracht in hotels in Bangkok. De meesten waren afkomstig van het zuidelijk gelegen vakantie-eiland Samui en zouden terugvliegen naar Nederland met China Airlines en de Taiwanese maatschappij EVA Air.

"Op de eilanden in het zuiden verblijven mogelijk nog meer Nederlandse toeristen, die woensdagavond zouden terugvliegen. Die zullen waarschijnlijk ook in Bangkok moeten overnachten," aldus de woordvoerder.

Chaos luchthaven Bangkok