DEN HAAG - Minister voor Integratie Eberhard van der Laan roept migantenorganisaties op het taboe op zogenoemd eergerelateerd geweld in hun achterban te doorbreken.

Zo'n doorbraak is mogelijk door mensen er rechtstreeks op aan te spreken, ze te beïnvloeden en ze op andere gedachten te brengen.

Dit zei de onlangs aangetreden minister dinsdag op een bijeenkomst van het Inspraakorgaan Turken waar negen Turkse federaties een protocol ondertekenden om in actie te komen tegen eergerelateerd geweld. Van der Laan complimenteerde de organisaties met dit resultaat.

Steun

Hij vindt het onontbeerlijk dat gemeenten, hulpverleners en politie deze organisaties nu verder ondersteunen. Van der Laan wil voor de zomer volgend jaar daarover concrete afspraken maken met tien gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, als een soort koplopers.

Zij laten hiermee volgens hem zien dat ze hun verantwoordelijkheid nemen bij het bespreekbaar maken, voorkomen en bestrijden van dit soort geweld als gevolg van eerwraak.

Deze term staat voor elke vorm van geestelijk of lichamelijk geweld die wordt gepleegd in reactie op een schending van de familie-eer.