BRUSSEL - De Portugese regering heeft dinsdag een verzoek ingediend om extra steun uit het Europese Solidariteitsfonds voor Natuurrampen na de zware bosbranden van de afgelopen dagen. Over de hoogte van de steunaanvraag was dinsdag bij de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, nog niets bekend.

Volgens een commissiewoordvoerder zit er dit jaar nog bijna 950 miljoen euro in kas voor hulp aan EU-lidstaten of regio's die zijn getroffen door zware catastrofes.

Portugal kan ook aanspraak maken op het fonds als blijkt dat de branden zijn aangestoken. ,,Ook in dat geval blijft er sprake van een grote natuurramp'', aldus de woordvoerder.

De Portugese regering-Baroso heeft tien dagen de tijd om een complete steunaanvraag in te dienen. Het Solidariteitsfonds kwam er na de zware overstromingen van vorig jaar, die vooral Duitsland en Oostenrijk troffen. Daarnaast kan Portugal bij de wederopbouw van de getroffen gebieden ook aanspraak maken op extra steun uit de EU-fondsen voor achtergestelde regio's.