BANGKOK - Het internationale vliegveld van de Thaise hoofdstad Bangkok is dinsdag gesloten, nadat honderden betogers de vertrekterminal hadden bestormd.

De bestorming was het werk van aanhangers van de oppositie, die het vertrek van de regering van premier Somchai Wongsawat eisen.

Aanhangers van de oppositiebeweging Volksalliantie voor Democratie (PAD) braken door cordons van de politie en stormden de vertrekterminal van het vliegveld Suvarnabhumi binnen.

Buitenlandse toeristen stonden met hun bagage verbijsterd te kijken naar wat er gebeurde. "Er waren een heleboel mensen met stokken en honkbalknuppels", aldus de Belgische toerist Ben Creemers.

Vluchten

De luchthaven heeft vertrekkende vluchten opgeschort en binnenkomende worden omgeleid naar andere vliegvelden, zoals dat van de noordelijke stad Chiang Mai of het zuidelijke eiland Phuket.

Suvarnabhumi is een belangrijke luchthaven voor het zuidoosten van Azië. Het vliegveld verwerkt jaarlijks miljoenen reizigers.

Vuurwapens

Eerder op de dag raakten aanhangers van de PAD op Don Mueang, het oude vliegveld van Bangkok, slaags met medestanders van premier Somchai. Zeker twee beveiligers van de PAD vuurden vanaf een truck met vuurwapens op regeringsaanhangers.

Volgens een tv-station werd een cameraman bedreigd en probeerden PAD-beveiligers zijn band in beslag te nemen. Politieagenten zeiden dat er elf gewonden vielen. Een van de gewonden is er slecht aan toe.

Ongeveer tweeduizend aanhangers van de PAD hadden maandag tijdelijke kantoren van Somchai op Don Mueang bezet. Somchai en zijn medewerkers namen hun intrek op de kantoren op het oude vliegveld, omdat betogers al enkele maanden regeringsgebouwen in Bangkok bezetten.

PAD

De PAD is vooral een partij van zakenlieden en aanhangers van koning Bhumibol Adulyadej. De groepering wil dat de regering opstapt, omdat deze veel te nauwe banden zou hebben met Thaksin Shinawatra, een oud-premier die twee jaar geleden door het leger werd afgezet.

Thaksin werd in oktober bij verstek veroordeeld wegens belangenverstrengeling. Somchai is een zwager van Thaksin.

Somchai

De afgelopen dagen bezocht Somchai een bijeenkomst van APEC-landen (landen die aan de Stille Oceaan liggen) in de Peruaanse hoofdstad Lima. Hij wil woensdagavond naar Thailand terugkeren.

Het is niet bekend op welk vliegveld de landing van het toestel met Somchai is voorzien. Enkele PAD-leiders hebben gezegd dat ze zullen verhinderen dat Somchai in Thailand terugkeert.

Vanuit Peru liet Somchai weten dat hij niet van plan is te zwichten voor de druk van de PAD. Hij benadrukte dat zijn regering op een democratische wijze tot stand is gekomen.

Oproerpolitie

De Thaise oproerpolitie stelde zich tot dusver terughoudend op. De regering wil een herhaling van rellen begin oktober voorkomen. Door onlusten vielen toen twee doden en ongeveer vijfhonderd gewonden.

Legerleider Anupong Paochinda zei dat de strijdkrachten geen plannen voor een coup aan het smeden zijn. Hij stelde dat het leger wel nauw zal samenwerken met de politie om nieuwe geweld te voorkomen.