CHICAGO - De aanstaande Amerikaanse president Barack Obama gaat Peter Orszag benoemen als baas van het budgetbureau van het Witte Huis. Nu is Orszag nog baas van het budgetkantoor van het Congres.

Rob Nabors wordt de tweede man op het budgetbureau van het Witte Huis. De regering van Obama gaat op 20 januari aan het werk. De ambtstermijn van de huidige president, de Republikein George Bush, loopt dan af.

Orszag is een deskundige op het terrein van de gezondheidszorg en pensioenen. Eerder werkte hij als economisch adviseur voor de toenmalige president Bill Clinton.

Economische plannen

Obama liet dinsdag weten dat hij woensdag opnieuw een persconferentie houdt over zijn economische plannen. Die heeft plaats in Chicago om 16.45 uur (Nederlandse tijd), aldus het kantoor van de aanstaande president.

Obama erkende dat het begrotingstekort zal oplopen als hij miljarden dollars uittrekt voor zijn stimuleringsplan. Hij wees op de positieve gevolgen voor de lange termijn van investeringen in onder meer de gezondheidszorg en de infrastructuur.