AMSTERDAM - De stranden van Almere kwamen onlangs in het nieuws wegens wegens klachten over openbare seks van hetero's en homo's. De politie heeft de controles verscherpt. Volgens officier van justitie I. Muller is het Almeerderzand zo ingedeeld dat op sommige plekken naakt kan worden gerecreëerd.

"Er lopen ook mensen met kleine kinderen en het is dus zaak om op het goede stukje te blijven", aldus de aanklaagster. Volgens haar komen er veel klachten binnen en treedt de politie daarom deze zomer zo streng op.

'Principezaak'

Ze eiste voor Spong een boete van 68 euro, gelijk aan de eerder aangeboden schikking. Voor Spong is het een "principezaak" geworden en daarom liet hij de zaak bij de rechter in Lelystad voorkomen.

Hij kondigde gelijk na de uitspraak al aan, dat hij in hoger beroep zal gaan. Zijn advocaat H. Brink had om vrijspraak gepleit. Volgens hem was het strandje die zomerse dag zeker geschikt voor naaktrecreatie. "En we lagen naast struiken", aldus Spong, die toen samen met een andere persoon en zijn hond op het strand was.

Bordjes

"Die bordjes staan er niet voor niks", vond kantonrechter mevrouw J.M. van Wegen. Volgens haar is het oordeel over al dan niet naaktlopen op een bepaald stuk strand aan de gemeente Almere en niet aan Spong. "Ik kan me wel voorstellen dat u elders in de polder een rustig plekje opzoekt, maar op deze plek mag het duidelijk niet."