LEEUWARDEN - De rechtbank in Leeuwarden heeft dinsdag de 50-jarige Jurrien B. uit Gorredijk een werkstraf van 240 uur opgelegd. Hij kreeg deze straf omdat hij zeven jaar lang meerdere vrouwen uit zijn dorp heeft geïntimideerd en bedreigd met seksbrieven en zelfgemaakte pornoboekjes.

"Ik ken jouw lichaam van top tot teen en ik ben echt niet de enige die jou begluurt." Dit schreef de man uit Gorredijk naar een van zijn slachtoffers die hij met regelmaat brieven stuurde. Hierin omschreef hij zijn seksuele fantasieën.

Naast teksten en zelfgemaakte seksboekjes stuurde hij ook slipjes, tampons en gevulde condooms. In een compleet pakketje liet hij deze bij zijn slachtoffer achter op de deurmat of plakte hij de envelop op het raam. De vrouwen voelden zich daardoor zeer bedreigd.

Jurrien B. is opgepakt om een andere reden. Hij werd verdacht van een inbraakpoging bij een drogisterij. Er was te weinig bewijs om hem vast te houden. De seksbrieven en maandverband die hij bij zijn aanhouding bij zich had, waren wel verdacht. Iemand herkende zijn handschrift. Dit bleek hetzelfde te zijn als dat van de toen nog onbekende stalker.