DEN HAAG - De SP vindt het bizar dat de drie regeringsfracties meer informatie krijgen over de aanschaf van twee JSF-testtoestellen dan de rest van de Tweede Kamer.

SP-Kamerlid Krista van Velzen doelt op een overleg tussen CDA, PvdA en de ChristenUnie vrijdag, waaraan staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) ook deelnam.

Van Velzen wil weten of er uitstel komt van de aankoop van test-JSF's en of dat Nederland extra geld kost. Ze kreeg bijval van SGP-Kamerlid Cees van der Staaij, die had opgevangen dat er sprake zou zijn van "witte rook" in deze zaak.

Het draait om de aanschaf van twee testtoestellen, waarvan de eerste in 2013 beschikbaar zou komen voor Nederlandse piloten om mee te trainen.

De Vries

Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) schreef dinsdag in een brief dat hij nog deze week hoopt de Tweede Kamer uitsluitsel te geven over de mogelijkheden de aankoop van het eerste toestel uit te stellen.

Hij wil zelf het contract met de Amerikanen eind februari 2009 tekenen, met steun van CDA, VVD en SGP.

Vergelijken

Maar de PvdA en de ChristenUnie willen dat het besluit drie maanden wordt opgeschort. Dat geeft hen meer tijd de JSF (F-35) te vergelijken met de Saab Gripen Next Generation.

Een motie van de twee coalitiefracties waarin om uitstel wordt gevraagd, is nog niet in stemming gebracht, maar een meerderheid zou die steunen.

Garantiestelling

Vanwege deze impasse zijn de regeringsfracties vorige week achter de schermen gaan overleggen. Volgens ingewijden moet Nederland een garantiestelling van 12,5 miljoen euro aan de Amerikanen betalen als de ondertekening later plaatsheeft. Woensdag praten de partijen verder.

De Kamer schaarde zich dinsdag achter de wens van D66 dat het lawaai van de gevechtsvliegtuigen wordt meegenomen in de vergelijking tussen de JSF en de Saab Gripen NG.

De Vries had eerder gemeld dat geluid nooit een rol speelt bij de keuze voor een wapensysteem.

Ontmoeting

Laatstgenoemde meldde ook dat hij dinsdag een ontmoeting heeft gehad met twee vertegenwoordigers van Gripen International en later zijn Zweedse ambtgenoot Jevrell.

Volgens De Vries verliepen deze gesprekken in een constructieve sfeer en is er van beide kanten vertrouwen in de gevolgde procedure van de evaluatie van de twee toestellen in de strijd om de opvolging van de F-16.