HAARLEM - De hoofdverdachte in de zaak van de zogenoemde Haarlemse snelkookpanmoord, de 52-jarige Mehmet Y. uit Haarlem, ontkent met klem dat hij in november 1997 op gruwelijke wijze een jongere broer van hem heeft vermoord.

"Die beschuldiging is belachelijk", zo zei hij dinsdag voor de rechtbank in Haarlem.

Y. werd november 2004 opgepakt op verdenking van twee moorden en een schijnhuwelijk. Na ruim vier jaar kon hij dinsdag voor het eerst uitvoerig reageren op de aanklachten.

Het proces tegen Y. duurt al zo lang, omdat de Haarlemmer zijn advocaten verving en er enkele keren een nieuwe rechtbank aantrad.

Kippenvel

De verdachte wilde bijna weglopen toen de rechtbankvoorzitter de gruwelijke details van de moord op zijn broer voorlas. "Ik kan er niet meer tegen als ik dit verhaal hoor. Ik krijg er kippenvel van."

Het lijk van het toen 28-jarige slachtoffer werd in stukken gezaagd, zijn huid door een vleesmolen gehaald en het hoofd in een snelkookpan uitgekookt.

Bovendien werd zijn penis afgesneden en door het toilet gespoeld. De lichaamsdelen zijn later teruggevonden langs de snelweg A15 bij Deil.

Verklaring

De beschuldiging tegen Y. is vooral gebaseerd op de verklaring van medeverdachte Tamara N. uit Spaarndam, die vorige week wegens betrokkenheid bij de moord in hoger beroep tot zeven jaar is veroordeeld.

Volgens de verdachte heeft N. de moord echter samen met zijn toenmalige vrouw gepleegd, omdat zijn broer te weten was gekomen dat zijn vrouw als prostituee werkte. "Zij probeert mij die moord in de schoenen te schuiven."

Leugens

Y. deed zijn uiterste best om alle belastende verklaringen die over hem zijn afgelegd, te weerleggen. "We moeten onze kostbare tijd niet verknoeien met leugens", zei hij.

De Haarlemmer wordt er ook van beschuldigd dat hij eind 2002 zijn ex-vrouw heeft vermoord. Haar lichaam is nooit gevonden. De verdachte wordt over die zaak donderdag verhoord.

Het Openbaar Ministerie (OM) komt maandag met zijn strafeis tegen Y. De uitspraak in de langslepende zaak is begin januari volgend jaar.