AMSTERDAM - De redactie van het actualiteitenprogramma Netwerk heeft een dvd ontvangen waarop gewapende en gemaskerde mannen dreigen met terreurdaden in België.

De dvd zat in een enveloppe zonder begeleidend schrijven. In de videoboodschap, die vier minuten duurt, bedreigen de mannen het Belgische volk vanwege hun aanwezigheid in Afghanistan.

De ondertiteling luidt: "Jullie land zal daarom vertoeven in chaos, bloedvergieten, en gruwelijke aanslagen die op elk moment, op elke plaats kunnen plaatsvinden. De fout die jullie maken, treft niet alleen jullie regering maar elke burger in dit kleine land.

Al-Jazeera

Er wordt geen verklaring gegeven voor het feit dat een Nederlands actualiteitenprogramma een dvd ontvangt met een terreurdreiging gericht aan de Belgen. Als afzender staat 'Al-Jazeera' in Brussel.

De Vlaamse omroepen VRT en VTM ontvingen eerder al een soortgelijke dvd. Op die beelden spraken de mannen over aanslagen in België. Het is nog onduidelijk of het om een grap gaat of de bedreigingen serieus genomen moeten worden.

Terrorismebestrijding

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding in Nederland is ingelicht over de dvd die Netwerk ontving. Ook het Belgische Crisiscentrum is op de hoogte.

Netwerk liet weten dat het nog niet duidelijk is of het om een grap gaat of dat de bedreigingen serieus moeten worden genomen. In de videoboodschap van vier minuten bedreigen drie gemaskerde mannen de Belgen vanwege hun aanwezigheid in Afghanistan.

Er is muziek te horen en Nederlandse ondertiteling maakt duidelijk wat de boodschap is: "Jullie land zal daarom vertoeven in chaos, bloedvergieten en gruwelijke aanslagen die op elk moment, op elke plaats kunnen plaatsvinden."

Beoordelen

De dvd kwam vorige week donderdag al binnen op de redactie, waar werd besloten eerst te beoordelen hoe serieus de boodschap was. "Toen er zoveel aandacht kwam voor de dvd's bij de Vlaamse collega's, hebben wij besloten toch de NCTb in te lichten", aldus eindredacteur van het NCRV-programma Jelle Broekroelofs.

De politie heeft de dvd van Netwerk dinsdagmiddag ingevorderd. "Maar niet voordat wij een kopie hadden gemaakt." Op de website van het programma is de video te zien en in de uitzending dinsdagavond zal er aandacht aan worden besteed. De eindredacteur heeft geen idee waarom het schijfje aan zijn redactie is gestuurd.